Slujire Arhierească la Târgu Mureş în Duminica a V-a din Postul Mare

27 Martie 2015
Duminică, 29 martie, când facem pomenirea Sfântului Sfinţit Mucenic Marcu, episcopul Aretuselor şi a diaconului Chiril, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica a V-a din Postul Mare, numită şi a Mariei Egipteanca.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent în această duminică din perioada Triodului, în mijlocul credincioşilor din Târgu Mureş. Arhipăstorul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la Catedrala Mică cu hramul „Buna Vestire” unde sunt parohi preoţii Mihail Pop şi Călin Budai.

Despre prezenţa Întâistătătorului eparhiei de Alba Iulia în mijlocul credincioşilor mureşeni părintele Mihail Pop ne-a precizat:

„Credincioşii din Târgu Mureş şi în mod special credincioşii de la catedrala mică din centrul oraşului sunt foarte bucuroşi de fiecare dată când Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei este prezent în Târgu Mureş. Pentru noi este o mare bucurie ca Înaltpreasfinţia Sa să liturghisească în catedrala noastră în duminica a V-a, din Postul Mare. De fiecare dată când este prezent în mijlocul credincioşilor noştri, toţi aşteptam cu nerăbdare cuvântul de învăţătură ziditor, cuvânt care merge la sufletul fiecărui credincios în parte. Vă invităm cu drag duminică, să fiţi alături de noi, să ne rugăm în catedrala noastră alături de ierarhul nostru.”

Părintele Mihai Pop ne-a prezentat şi un scurt istoric al locaşului de cult ridicat în cinstea Bunei Vestiri:

„În centrul oraşului se află catedrala cunoscută de credincioşi cu numele de Catedrala mică, având hramul Buna Vestire şi al doilea hram Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi deserveşte parohia Târgu Mureş 3 şi parohia Târgu Mureş 12.

Catedrala a fost construită între anii 1926-1936 după planurile arhitectului Victor Vlad, profesor la Institutul politehnic din Timişoara. Stilul construcţiei este cel al Renaşterii, imitând biserica Sfântului Petru din Roma, la scară redusă.

Catedrala are lungimea de 44 m şi înălţimea de 30 m. Pentru clopote dispune de doua turnuri înalte de 20 m, situate de o parte şi de alta a intrării principale. Cupola, ridicată la o înălţime de 38 de metri, se sprijină pe o bază hexagonală susţinută de şase pilaştri prismatici placaţi cu marmură verde de Guatemala, având ornamentaţii la vârf cu capiteluri corintice. La baza corului este tradiţionala frânghie românească, reprezentând Sfânta Treime. Corul spaţios se reazemă pe opt arcade în stil roman şi zece coloane rotunde cu capiteluri ionice.

Iconostasul este din lemn de tei sculptat în stil baroc târziu şi îmbrăcat în foiţă de aur, fiind executat de maestrul sculptor Samuel Keresztesi din Tasnad. Pictura iconostasului a fost realizată de profesorul Virgil Simionescu din Lugoj. În anul 1980 au fost instalate în catedrala 18 icoane vitralii executate în atelierele Patriarhiei din Bucureşti. Începând din anul 1994 au fost demarate lucrările de pictură în tehnica fresco în stil neo-bizantin, de către pictorul Cristian Corneanu din Târgu Mureş. Cele trei uşi exterioare ale catedralei sunt sculptate de sculptorul Vasile Botoş din Târgu Mureş.

Catedrala mică are reprezentate iconografic scene din viaţa Mântuitorului Iisus Hristos, fiind reprezentate de asemenea şi momente din istoria Bisericii Universale, unele pilde rostite de Mântuitorul Hristos, minuni săvârşite şi icoane ale Sfinţilor Bisericii Ortodoxe şi în mod special ale Sfinţilor Bisericii româneşti. Catedrala este un loc de reculegere, rugăciune şi meditaţie.”
Share