Nouă apariţie editorială

8 Aprilie 2015
A apărut o lucrare de referință dedicată persoanei și operei Părintelui Dumitru Stăniloae, supranumit și „cel mai mare teolog al secolului XX”. Cartea se intitulează Părintele Dumitru Stăniloae – creatorul unei teologii mărturisitoare în contemporaneitate (1903-1993). Lucrarea cuprinde studii scrise de personalități de prestigiu ale culturii românești, avizați cunoscători ai teologiei Părintelui Dumitru Stăniloae, dar și tineri doctoranzi, într-un efort comun de a aduce un pios omagiu și de a evidenția o dată în plus valoarea și importanța persoanei și scrierilor Părintelui Dumitru Stăniloae pentru omul de azi.

Așa cum notează editorul, „teologia Părintelui Dumitru Stăniloae, deși atât de bogată, este din păcate puțin cunoscută și încă și mai puțin valorificată în lumea creștină de peste tot. Dificultatea ei provine din faptul că este o teologie a experienței, vastă, ce nu se mulțumește să conducă pe om la dobândirea unor automatisme seci, lipsite de inimă, ci invită la asumarea jertfei, la însușirea milei și blândeții lui Hristos. De aici și universalitatea ei, precum și actualitatea ei pentru orice timp. E datoria teologilor și în primul rând a slujitorilor Bisericii să facă cunoscută această învățătură mântuitoare nu numai prin cuvintele lor, ci și prin viața lor.”

Cartea Părintele Dumitru Stăniloae – creatorul unei teologii mărturisitoare în contemporaneitate (1903-1993) se dorește a fi nu doar un popas duhovnicesc, ci și un prilej de autoreflecție a fiecărui creștin în parte. Dumnezeu ne-a hărăzit să avem ca dascăl un teolog contemporan genial, de o noblețe sufletească exemplară, cu o viață pusă integral în slujba mărturisirii credinței și a valorilor naționale. Este datoria noastră să-i urmăm crezul și să-i continuăm lucrarea. Doar astfel îi vom cinsti cu adevărat persoana.

Agenţia de ştiri Lăcaşuri ortodoxe [http://www.lonews.ro/stiri/educatie-cultura/19037-o-noua-aparitie-parintele-dumitru-staniloae-creatorul-unei-teologii-marturisitoare-in-contemporaneitate-1903-1993.html]
Share