Cea de a 3-a reuniune a Comisiei interortodoxe speciale pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe

8 Aprilie 2015
Comisia interortodoxă specială pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, înfiinţată prin hotărîrea Synaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, din martie 2014, a avut mandatul de a revizui textele adoptate de cea de a 3-a Conferinţă Panortodoxă Presinodală, la următoarele 3 teme înscrise pe lista Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe: 1) Biserica Ortodoxă şi Mişcarea Ecumenică; 2) Relaţii ale Bisericii Ortodoxe cu restul lumii creștine şi 3) Contribuţia Bisericii Ortodoxe în realizarea păcii, a dreptăţii, libertăţii, înfrăţirii şi iubirii între popoare şi la îndepărtarea discriminărilor rasiale ş de alte feluri.

Cea de a 3-a şi ultima întrunire a acestei comisii s-a desfăşurat la Chambésy, între 29 martie – 3 aprilie 2015 şi a avut ca sarcină să completeze textul discutat în februarie şi să supervizeze celelalte 3 teme. Biserica Ortodoxă Română, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost reprezentată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei și de Pr. Prof. Dr. Viorel Ioniţă, Consilier Patriarhal onorific. Această sesiune a fost precedată de întrunirea Comitetului de redactare. Acest comitet a elaborat, pe marginea propunerilor trimise de Bisericile Ortodoxe la secretariatul de la Chambésy, un text revizuit al ultimelor două capitole ale textului despre Contribuţia Bisericii Ortodoxe, precum şi o serie de propuneri în vederea aducerii la zi a textelor care urmau să fie supervizate. Pe baza acestor propuneri, comisia specială a adoptat un text intitulat: Misiunea Bisericii Ortodoxe ca mărturie de dragoste în slujire, care devine ultimul capitol al textului deja aprobat la prima reuniune a comisiei speciale.

La finalul reuniunii a fost adoptat un scurt comunicat de presă, semnat de conducătorii tuturor delegaţiilor, cu următorul conţinut: „Comisia Interortodoxă specială, constituită pe baza hotărârii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe din martie 2014, cu scopul de a revizui, potrivit mandatului său, textele elaborate şi adoptate de către cea de a III-a Conferinţă Presinodală (Geneva 1986) şi, pe de altă parte, de a superviza textele adoptate de cea de a II-a Conferinţă Presinodală (Geneva, 1986), a încheiat sarcina sa pe parcursul celor 3 întruniri ale sale la Centrul Ortodox al Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy – Geneva (29 septembrie – octombrie 2014; 16-21 februarie şi 29 martie – 3 aprilie 2015). Astfel, textele revizuite şi respectiv supervizate sunt pregătite pentru urmarea procesului de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe''.

Comisia Interortodoxă specială pentru pregătirea Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe şi-a încheiat, astfel, cu succes misiunea sa. De acum urmează celelalte etape etape din procesul de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, potrivit hotărârii Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe, din luna martie 2014.

BASILICA [http://basilica.ro/pregatirea-sfantului-si-marelui-sinod-al-bisericii-ortodoxe-cea-de-a-3-a-reuniune-a-comisiei-interortodoxe-speciale-105782.html]
Share