Înaltpreasfinţitul Irineu se va afla mâine în mijlocul credincioşilor din Târgu-Mureş

18 Aprilie 2015
Mâine, 19 aprilie, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a II-a duminică după Sfintele Paşti, numită „a Sfântului Apostol Toma”. În această duminică este rânduit să se citească în cadrul Sfintei Liturghii pericopa evanghelică de la Ioan din capitolul 20, versetele 19-31.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Penticostarului în mijlocul credincioşilor din Municipiul Târgu Mureş. Ierarhul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură la biserica Învierea Domnului din cartierul Tudor, unde sunt parohi preoţii Ioan Pintilie şi Vasile Citirigă.

Despre istoricul locaşului de cult şi despre prezenţa ierarhului nostru la Târgu-Mureş ne-a vorbit părintele Vasile Citirigă:

„Catedrala „Învierea Domnului” din Târgu Mureş aflată la intersecţia bulevardelor 01 Decembrie şi Pandurilor, adică în cartierul „Tudor” există ca şi locaş de rugăciune din anul 2004 când s-au încheiat lucrările de construire începute în 1993. Era nevoie de o biserică întrucât toţi credincioşii din cartierul „Tudor” mergeau 2-3 Km pană la cele mai apropiate biserici din centrul Târgu Mureşului. Aşadar biserica a apărut ca o necesitate pentru credincioşii care nu aveau unde să se roage, unde să vorbească cu Dumnezeu şi să participe la Sfânta Liturghie. A fost prima biserica ridicată din acest cartier, ulterior s-au mai construit şi altele dar până să se construiască a fost nevoie jertfire căci două veri slujbele au fost oficiate sub cerul liber iar o iarnă s-a slujit într-un spaţiu improvizat într-un club din apropiere de actualul amplasament.

În 1994, de Crăciun, s-a început slujirea Sfintei Liturghii în subsolul bisericii iar acoperişul era doar placa de la cota zero, placă din beton prin care se prelingea apa din condens aşadar credincioşii se rugau aici în condiţii improprii. Abia după 10 ani în 2004 am reuşit să urcăm la parter săvârşind pentru prima dată Sfânta Liturghie de Crăciun.

Biserica are o lungime de 40 de metri lăţimea de 24 de metri înălţimea de 40 de metri şi este zidită în formă de cruce greacă înscrisă. Arhitectul Florea Voicu din Bucureşti s-a folosit pentru realizarea acestui proiect de modele şi anume Biserica Domnească din Curtea de Argeş precum şi Biserica din Snagov.

Catedrala „Învierea Domnului” este construită din subvenţiile şi contribuţiile care au venit cu ajutorul poetului Adrian Păunescu dar aproape în aceeaşi măsură ea este rodul contribuţiei credincioşilor din cartier şi aceste fonduri au susţinut permanent lucrările de construire. Din 2004 au continuat lucrările de zidire rămase neterminate iar din 2011 au început lucrările de pictură în tehnica fresco pentru cei 4500 de metri pătraţi de suprafaţă.

Ne bucurăm de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu. Vizita unui episcop este o concretizare a apartenenţei noastre la Hristos. Este o înnoire, o aprofundare a legăturii cu Hristos datorită faptului că episcopul este reprezentantul lui Hristos.

Fără prezenţa episcopului în carne şi oase, fără o prezenţă periodică chiar sporadică s-ar putea să ajungem la o credinţă teoretică adică să avem o idee despre Dumnezeu, dar prezenţa episcopului concretizează legătura noastră cu Hristos, o face mai vie şi aceasta datorită faptului că fiecare credincios este conştient de faptul că episcopul nu-l înlocuieşte pe Hristos, adică nu suspendă prezenţa lui Hristos ca să îl înlocuiască ci dimpotrivă accentuează prezenţa lui Hristos prin prezenţa sa.

Dragostea faţă de Hristos se manifestă prin dragostea faţă de episcop prin faptul că este înconjurat cu admiraţie, este primit cu evlavia necesară şi tocmai în aceasta se arată ataşamentul credincioşilor faţă de biserică, adică este o ocazie de a întări acest ataşament şi de a-i apropia pe credincioşi de Hristos care este centrul, stâlpul, temelia şi capul Bisericii. ”
Share