Viaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou

6 Mai 2015
An de an, Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou, salvatorul celor deznădăjduiţi şi vindecătorul celor grav bolnavi cu dată de pomenire pe 05 mai.

Născut la 14 septembrie 1384, în ziua praznicului Înălţării Sfintei Cruci, în cetatea Trikala din Grecia, a primit la botez numele de Constantin.

De la frageda vârstă de numai 14 ani, a intrat vieţuitor la Mănăstirea „Buna Vestire“, de pe Muntele Neprihăniţilor, în apropierea localităţii Néa Makri. Aici a fost tuns în monahism primind numele de Efrem. După mai bine de 27 de ani de vieţuire curată, blândeţe şi smerenie a primit marele dar al preoţiei.

În ziua de 14 septembrie 1425, a fost luat rob de către otomani şi vreme de opt luni şi jumătate a fost supus la chinuri groaznice, chiar în curtea mănăstirii sale, pentru a se lepăda de credinţa în Hristos, Domnul. A murit la 5 mai 1425, după ce a fost pironit de un copac, cu capul în jos, și i s-a străpuns pântecele cu un lemn aprins.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, întrunit în şedinţa din 22 mai 2014, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a hotărât înscrierea în Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a Sfântului Mare Mucenic Efrem cel Nou, canonizat de Patriarhia Ecumenică de Constantinopol.

A doua zi de prăznuire a Sfântului Cuvios Efrem cel Nou, este pe 3 ianuarie, ziua aflării cinstitelor sale moaşte, în anul 1950.

La Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă a apărut cartea ce conţine Slujba Sfântului Cuvios Mucenic Efrem ce Nou iar în colecţia broşurilor Acatiste şi Vieţi de Sfinţi a fost editată Viaţa, Acatistul şi Paraclisul Sfântului Cuvios Mucenic Efrem cel Nou.

Sursa: basilica.ro [http://basilica.ro/viata-acatistul-si-paraclisul-sfantului-cuvios-mucenic-efrem-cel-nou-106484.html]
Share