Slujire Arhierească la Mănăstirea Recea, protopopiatul Târgu Mureş

Mâine, 16 mai, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea „Naşterea Maicii Domnului” Recea, din protopopiatul Târgu Mureş

Ierarhul nostru va săvârşi de la ora 9.00 Sfânta Liturghie în sobor arhieresc şi slujba parastasului la 7 ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Ioan Iovan.

Obştea monahiilor de la Mănăstirea Recea se află sub oblăduirea maicii stareţe stavrofora Cristina Chichernea şi aici s-a nevoit peste 15 ani vrednicul de pomenire părinte Ioan Iovan, trecut la Domnul în anul 2008.

Maica stareţă ne-a vorbit despre programul de mâine şi despre părintele Ioan Iovan şi ne-a prezentat şi un scurt istoric al mănăstirii:

"Sâmbătă, 15 mai, de la ora 9.00 se va oficia Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie Arhierească, de către Înalţii Ierarhi: Înaltpreasfinţitul Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Irineu Pop, Arhiepiscopul Alba Iuliei şi Înaltpreasfinţitul Calinic Argatu, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, cu ocazia împlinirii a 7 ani de la plecarea dintre noi a Părintelui Ioan Iovan. După Sfânta Liturghie va avea loc slujba de pomenire şi mergerea la mormânt în procesiune, cum se obişnuieşte.

Părintele Ioan Iovan, a fost un om de o mare trăire spirituală şi mare rugător. Rugăciunea i-a permis să ajungă la o adâncă cunoaştere a tainelor duhovniceşti, chiar până la o subtilitate duhovnicească pe baza dimensiunii spirituale mult mai înalte, ceea ce îi permitea să înţeleagă cotidianul sufletesc al omului obişnuit. Vegheat de Dumnezeu, către apusul vieţii, încărcat de har, suferinţe şi decepţii, s vrut Domnul să-l lase pe o râpă cu câteva morminte şi să propovăduiască, că tare uscat era pământul acela, şi l-a făcut roditor. Şi ca din poveşti a ieşit o mănăstire frumoasă, şi împlinit a adormit lăsând sufletul să plece şi credincioşii au rămas trişti în căutarea lui.

Evenimentul de sâmbătă, 16 mai, este o mare sărbătoare şi o mare cinste pentru noi prezenţa acestor ierarhi, apropiaţi de sufletul părintelui şi care înfăptuiesc acest moment de comemorare la împlinirea a 7 ani de la plecare a dintre noi a părintelui Ioan Iovan, duhovnicul acestei mănăstiri şi unul dintre cei mai mari duhovnici ai neamului nostru românesc. Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu îi mulţumesc pentru ajutor, ajutor sufletesc şi material pe care l-a oferit pentru omagiere şi să ducem cuvinte de elogii binemeritate părintelui Ioan Iovan.

Mănăstirea Recea a luat fiinţă în anul 1991. Am găsit aici o bisericuţă şi o clădire administrativă, ambele în fază primară de execuţie. Pentru asigurarea unor condiţii normale de viaţă, precum şi pentru desfăşurarea unei activităţi spirituale am trecut în scurt timp la finalizarea şi finisarea spaţiului construit. În anul 1992 am construit altarul de vară şi o clopotniţă în stil rustic românesc. În paralel am amenajat un arhondaric şi o gospodărie anexă. În perioada 1993-1995 s-au construit stăreţia, corpul de chilii şi o casă de oaspeţi. Între 1995-1996 s-a construit biserica mare, pictată ulterior între 1999-2003 în mozaic de Murano. A fost sfinţită în anul 2003 de vrednicii de pomenire Patriarhii Teoctist si Petru al Alexandriei. În anul 1997 s-a construit muzeul pe două nivele în care se pot vedea costume populare româneşti, icoane şi cărţi liturgice vechi. Ultima clădire construită între anii 2008-2010 este biblioteca, cu două nivele şi subsol unde este depozitul de carte. La primul nivel se află sala de lectură iar la etaj o sală de conferinţe.”

Share