Slujbă arhierească la Mănăstirea Afteia, Jud. Alba, cu ocazia sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena

22 Mai 2015
An de an, în ziua cinstirii Sfinţilor Mari Împăraţi şi întocmai cu Apostolii, Constantin şi mama sa, Elena, Mănăstirea Afteia din Protopopiatul Sebeş, județul Alba, îşi serbează hramul. Data de 21 mai 2015 a reunit însă, într-un buchet spiritual, nu mai puţin de trei sărbători, ziua de prăznuire a sfinţilor suprapunându-se cu Înălţarea Domnului şi cu Ziua Eroilor.

Cu această ocazie, obştea aşezământului monahal de la Afteia şi numeroşii pelerini de pretutindeni au trăit bucuria participării la Sfânta Liturghie, oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi și diaconi. Cu această ocazie, Înaltpreasfinția Sa a rostit un bogat cuvânt de învăţătură despre întreita sărbătoare, în care a subliniat că fiecare creştin are posibilitatea şi datoria de a se înălţa sufleteşte, după modelul şi cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos. În acest angajament spiritual personal suntem întăriţi de exemplul luminos al sfinţilor, care au parcurs cu demnitate această cale deopotrivă plină de provocări, dar deosebit de frumoasă, care duce de pe pământ la cer, de la păcat la virtute şi de la întuneric la lumină.

Mănăstirea Afteia, care este pusă sub ocrotirea Sfinţilor Împăraţi întocmai cu Apostolii Constantin şi a mamei sale, Elena, a fost înfiinţată în secolul al XVI-lea şi este cunoscută sub numele de Sihăstria din Plăişor. În secolul al XVIII-lea, când mănăstirea avea la conducere pe Sfântul Cuvios Sofronie Mărturisitorul, vatra monahală a devenit principalul centru pentru apărarea credinţei strămoşeşti din zonă. Mănăstirea a fost dărâmată în anul 1778, iar cu o parte din materialul recuperat a fost construită actuala biserică de lemn din sat, douăzeci de ani mai târziu, în care se păstrează numeroase vestigii ale vechiului aşezământ. În 1975 s-a reluat tradiţia monahală la Afteia, acum vieţuind în mănăstire 15 călugări, coordonaţi de către preacuviosul părinte protosinghel Ioan Paven, stareţul mănăstirii.

Pr. Florin Croitoru
Share