Festival de Muzică Sacră la Alba Iulia

25 Mai 2015
Imaginea a fost ștearsă.În zilele de 23 şi 24 mai 2015, la Alba Iulia s-a desfăşurat cea de-a patra ediţie a Festivalului de Muzică Sacră „Cântaţi lui Dumnezeu cu bucurie!”.

Au fost două zile frumoase, consistente, în care participanţii – coruri de copii, solişti, grupuri folclorice, coruri monahale şi preoţeşti – au adus în actualitate muzica sacră. Mai mult decât atât, prin prestaţia lor, ne-au reamintit că această muzică este mult mai mult decât un act artistic; este prezenţă, este întâlnire, este o recapitulare melodică a căderii omului în păcat şi a mântuirii lui prin Iisus Hristos, este bucurie duhovnicească şi, mai ales, rugăciune.

Muzica sacră este parte integrantă a cultului dar și a culturii muzicale românești dintotdeauna. În spaţiul transilvan există o bogăţie impresionantă de autori şi piese, de genuri şi de stiluri, unele mai bine, altele mai puţin cunoscute, însă toate cu un rol important în mărturisirea publică a credinței noastre ortodoxe şi în promovarea ethosului românesc. De aceea, recuperarea nestematelor muzicale care au împodobit sufletele atâtor generaţii de creştini şi au însoţit rugăciunea Bisericii mereu este necesară şi binevenită în zilele noastre.

Prima seară a Festivalului a fost onorată de prezenţa corurilor de copii din cercurile de religie Câmpeni, Cugir şi Sebeş: corul Liceului „Dr. Gheorghe Chirilă” din Baia de Arieş, condus de către prof. Marius Băieş, corul Şcolii Gimnaziale „Singidava” din Cugir, condus de către prof. Daniela Pascal şi corul Şcolii Gimnaziale din Săsciori, condus de către prof. Florin Hinţia. Prestaţia emoționantă a copiilor a fost urmată de un mini-recital al artistei Oana Bozga Pintea şi de corurile monahale de la mănăstirile Rimetea şi Sighişoara, care au dovedit participanţilor la festival şi ascultătorilor postului de radio Reîntregirea că muzica se adresează sufletului; este scrisă din suflet pentru suflet, pentru a pătrunde acolo unde nimic material, nici măcar cuvintele nu pot ajunge, ci doar lumina şi bucuria au drepturi depline.

În a doua seară a Festivalului de Muzică Sacră de la Alba Iulia, participanţii şi radioascultătorii s-au bucurat sufleteşte din nou de marea bogăţie a repertoriului muzical religios din zona noastră. Pentru început, au prezentat piese religioase grupurile folclorice din Biia, Sâncel şi Tărtăria. Aceste grupuri sunt formate din persoane de o mare sensibilitate, care, atât în parohiile amintite, cât şi în mult alte locuri din ţară, au reuşit să transmită celor ce i-au ascultat felul în care dânşii îşi iubesc biserica şi patria, dar şi modul atât de impresionant în care îşi trăiesc credinţa şi îşi cântă bucuria. În continuare, artista Cornelia Goţia a adus laudă Domnului şi preacuratei Fecioare Maria, picurând în sufletele participanţilor emoţii sfinte.

Muzica polifonică este folosită şi ea în cult, susţinând şi exprimând rugăciunea. Asemeni planurilor de adâncime ale unei picturi, vocile devin planuri sonore, înscrise într-o perspectivă naturală şi sugerează atât angajarea, cât şi inefabila înflorire a sufletului în rugăciune. Aceste aspecte au putut fi observate din prestaţia coralelor preoţeşti din protopopiatele Alba Iulia şi Târnăveni, care au încheiat a doua zi a festivalului.

În zilele de 23 şi 24 mai, în preafrumoasa Catedrală Arhiepiscopală din Alba Iulia, muzica sacră a dat aripi gândurilor şi avânt închipuirii, înălţând sufletele către tot ce este bun, drept şi curat. Născându-se din rugăciune, rostul ei a fost şi este de a zugrăvi frumosul divin, ajutând la naşterea acestuia în cei ce o ascultă sau o cântă. Această muzică s-a raportat la rugăciune ca la matca din care purcede, care o susţine şi în care îşi găseşte împlinirea. Fie că a fost vorba de copii, adulţi, monahi sau preoţi, toţi au reuşit să ne înalţe sufleteşte prin vocile lor minunate, prin care au adus slavă lui Dumnezeu.

Prin acest Festival de Muzică Sacră, Ierarhul nostru, Înltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, doreşte să promoveze impresionantul tezaur muzical ce se păstrează în spaţiul eclezial din judeţele Alba şi Mureş, să recupereze efortul şi dedicarea unor oameni de o frumuseţe sufletească impresionantă, dar şi să facă vizibilă deschiderea Bisericii spre actul cultural de calitate.

Manifestarea a fost organizată de Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei, în colaborate cu Consiliul Judeţean Alba şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

Pr. Florin Croitoru
Share