Festivalul Kirchentag la Stuttgart

6 Iunie 2015
În perioada 3 - 7 iunie 2015, la Stuttgart (Germania), s-a desfăşurat a 35-a ediție a Zilei Bisericii Protestante Germane (Kirchentag), unde aproape 100.000 de oameni din toată Germania și chiar din întreaga lume s-au întâlnit timp de cinci zile în cadrul unui festival al credinței, dezbaterilor, concertelor, rugăciunii și culturii.

Festivalul Kirchentag a fost fondat în anul 1949 (fiind de aceeași vârstă cu Republica Federală Germană) de către Reinold von Thadden-Trieglaff, împreună cu unii din prietenii săi din Hanovra, ca o mișcare protestantă laică pentru a consolida cultura democratică după dictatura nazistă și cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul este cea mai mare adunare protestantă din Germania, care are loc la fiecare doi ani într-un oraș german diferit. Acesta reunește zeci de mii de participanți, inclusiv personalități din viața bisericească, politică, economică, din lumea artei și afacerilor la cele peste 2500 de activități cu caracter religios și social.

Deasemenea, Kirchentag servește ca un forum important pentru dezbateri pe probleme actuale cum ar fi energia nucleară, schimbările climatice, precum și criza financiară.

Pe lângă obişnuitele slujbe şi rugăciuni din biserici, cu această ocazie au avut loc în pieţele oraşului-gazdă, în sălile de conferinţă, în corturile special amenajate sau pur şi simplu pe stradă, conferinţe pe teme religioase, concerte, prezentări de carte, seminarii pe teme biblice, dar mai ales dezbateri referitoare la problemele cu care se confruntă creştinismul.

De-a lungul timpului, numeroase inițiative și propuneri au venit din partea Kirchentag-ului. Astfel, în anul 1961, în Germania a început dialogul dintre evrei și creștini. În anii 1970, noile forme de cult (ca de exemplu: serile liturgice, celebrarea slujbelor de împărtășanie și rugăciunile de seară, împreună cu imnurile și cântările bisericești moderne) au condus participanții festivalului spre descoperirea noilor exprimări de credință. Totodată, discuțiile despre pace și mediul înconjurător care au modelat Germania în anii 1980 au avut punctul de pornire, în mare măsură, la Kirchentag.

La ceremonia de deschidere, președintele Germaniei Joachim Gauck (fost pastor luteran din fosta Germanie de Est, care s-a remarcat ca un activist pentru drepturile civile anti-comuniste în anul 1989) a subliniat rolul Kirchentag-ului în motivarea oamenilor pentru a aborda problemele majore ale timpului. „Sărăcia, nedreptatea, lipsa de pace, intoleranța și degradarea mediului afectează oameni din multe părți ale lumii”, a declarat Gauck. Deasemenea, președintele german afirmă că „Cei care trăiesc prin credință, nu vor doar să fie spectatori în fața unor astfel de evoluții. Ei sunt în căutare de răspunsuri, care îi vor ajuta să acționeze”.

Alături de Joachim Gauck, cancelarul Germaniei Dr. Angela Merkel, fostul secretar general al Organizației Națiunilor Unite, Dr. Kofi Annan și secretarul general al Consiliului Mondial al Bisericilor, Rev. Dr. Olav Fykse Tveit sunt programați pentru a vorbi la acest eveniment.

Festivalul Kirchentag a avut în acest an ca slogan tema biblică: „Ca să putem fi înțelepți” („damit wie klug werden”), bazat pe versetul 12 din Psalmul 90.

Deasemenea, Președintele Kirchentag 2015, Andreas Barner, a subliniat necesitatea înțelepciunii în „modul în care ne raportăm unii cu alții, cu propriile noastre resurse, precum și cu lumea noastră”. În același timp, el a afirmat că „sustenabilitatea societății noastre depinde de măsura în care vom dezvolta capacitatea de a crea și de a menține pacea”.

Evenimentul Kirchentag are legături ecumenice puternice în Germania și nu numai, cu mai mult de 5000 de invitați internaționali în cadrul reuniunii de la Stuttgart. Acesta include o delegație la nivel înalt din Coreea și grupuri mari de participanți din Indonezia și Nigeria.

La acest eveniment Biserica Ortodoxă este reprezentată de Episcopul Dr. Elias Toumeh, Patriarhul Ortodox-Grec al Antiohiei și de Arhiepiscopul Dr. Julius Hanna Aydin, al Bisericii Siriano-Ortodoxă a Antiohiei în Germania, deasemenea, Biserica Ortodoxă Română este reprezentată de Pr. prof. dr. Ioan Sauca, director al Institutului Ecumenic din Bossey și secretar general asociat al Consiliului Mondial al Bisericilor și de Pr. conf. dr. Daniel Buda, dascăl la Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și secretar executiv al Comisiei Credință și Constituție al Consiliului Mondial al Bisericilor.

Drd. Ioan FILIMON, Universitatea Otto-Friedrich Bamberg, Germania.
Share