Începutul postului Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel

8 Iunie 2015
Biserica a intrat astăzi în Postul Sâmpetrului, care precede sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din 29 iunie. Despre vechimea acestui post mărturisesc în secolul al IV-lea Constituţiile Apostolice, iar Leon cel Mare numeşte acest post: „postul de vară” sau al Cincizecimii. Au mai consemnat despre acest post Sfântul Atanasie cel Mare şi Teodoret, Episcopul Cirului. La început, se ţinea numai în rândul monahilor, iar mai târziu s-a generalizat, în amintirea faptului că Sfinţii Petru şi Pavel erau postitori.

Spre deosebire de celelalte posturi care au o durată fixă acest post are o durată variabilă de la an la an, deoarece începutul lui este în funcţie de sărbătorirea la dată variabilă a Paştilor. Postul închinat Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel începe în ziua de luni, după Duminica Tuturor Sfinţilor, şi ţine până în ziua de 29 iunie, inclusiv, dacă acesta cade miercurea sau vinerea, în acea zi fiind dezlegare la peşte. În cazul în care data de început a postului, luni după Duminica Tuturor Sfinţilor, cade după 29 iunie postul se pune simbolic două sau trei zile, altfel el s-ar desfiinţa.

Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel ne oferă prilejul de a medita la misiunea pe care aceşti mari Apostoli ai Bisericii, precum şi toţi ceilalţi Apostoli au făcut-o pentru propovăduirea Evangheliei. Este momentul în care trebuie să ne aducem aminte de nenumăratele jertfe pe care Apostolii le-au făcut dintru început şi care au urmat chemării Mântuitorului. Lucrarea lor misionară a fost continuată de ceilalţi Apostoli şi de episcopii şi preoţii din toate locurile şi vremurile şi a însemnat zidirea piatră pe piatră a unei Biserici vii pe care porţile iadului nu o vor birui.

Postul este o jertfă din partea omului, închinată lui Dumnezeu. De asemenea, postul este un examen pe care trebuie să îl trecem. Postul presupune abstinenţă, sporirea rugăciunii, pentru ca astfel să înmulţim fapta cea bună, să ne gândim şi la suferinţele aproapelui, iar Biserica să înmulţească lucrarea ei misionară, urmând zelului misionar al celor doi Apostoli care sunt prăznuiţi în această perioadă. Prin ţinerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Apostoli la Cincizecime, de aceea în vechime acest post se numea Postul Cincizecimii.
Share