Slujba Arhierească de binecuvântare în parohia Grebeniş, Protopopiatul Luduş

20 Iunie 2015
Duminică, 21 iunie, când sunt pomeniţi Sfinţii Mucenici Iulian din tars şi Afrodisie, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a treia duminică după Rusalii. Pericopa evanghelica rânduită să se citească la Sfânta Liturghie ne prezintă cuvântarea Mântuitorului Iisus Hristos despre grijile vieţii.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului, în mijlocul credincioşilor din parohia Grebeniş, protopopiatul Luduş. Arhipăstorul nostru va oficia slujba de binecuvântare a Iconostasului bisericii cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, va săvârşi Sfânta Liturghie apoi va oficia şi slujba de binecuvântare a noii capele mortuare din localitate.

Comunitatea dreptcredincioşilor din Grebeniş se află sub oblăduirea părintelui paroh Ioan Şanta. Despre istoricul parohiei ne-a vorbit Părintele Paroh:

Biserica Ortodoxă cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihai şi Gavriil, din satul Grebenişul de Câmpie a fost zidită în anul 1901. Consemnările istorice dovedesc faptul că încă din 1750 exista aici o biserică ortodoxă din lemn, care se pare că a fost distrusă de un incendiu. Actuala Biserică s-a construit în timpul Părintelui Gavrilă Spătaru, împreună cu credincioşii parohiei. De-a lungul timpului la biserică au fost efectuate reparaţii capitale, atât la exterior cât şi la interior. Începând cu anii 1991 s-au efectuat cele mai importante lucrari la biserică printre care subzidire şi izolaţii la fundaţie, înlocuirea acoperişului, înlocuirea geamurilor şi tencuială exterioară nouă. La interior a fost tencuită din nou şi pregătită pentru pictură, a fost înlocuit iconostasul cu unul nou sculptat în lemn de stejar, a fost schimbat mobilierul şi a fost pictată de către pictorul Nicolae Gavrilean din Gura Humorului. Toate aceste lucrări au fost efectuate cu ajutorul bunilor credincioşi ai parohiei.
Share