Filme documentare cu mesaj creştin

24 Iunie 2015
Săptămâna trecută, în cadrul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, au fost prezentate filmele documentare „Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia” şi „Un chip de lumină - Arhimandritul Ioan, stareţ al Mănăstirii Hurezi”, realizate de Iuliana Mateescu, președinta Asociației Recunoașterea Obiceiurilor și Tradițiilor Românești.

Modele demne de urmat

„Maria, Doamnă a toată Ungrovlahia” este un film-portret al Mariei Brâncoveanu ce ni se dezvăluie ca un model de vieţuire. Soţie, mamă, dar şi Doamnă a Ţării Româneşti, aceasta şi-a purtat crucea durerii cu demnitate. „Să nu plec din lumea asta până nu voi pune bună rânduială în familia noastră şi ţara să se adune la cea dintâi stare a sa. Nu voi închide ochii mei până nu voi aduce oasele dragilor mei în pământ românesc, să-i odihnesc lângă moşii şi strămoşii noştri. Şi la vreme potrivită să se audă, să se ştie, că şi pietrele vor vorbi de jertfa lor”, a fost jurământul făcut în inima sa de Maria Brâncoveanu, îndurerată de pierderea soţului şi a copiilor.

Arhimandritul Ioan a fost stareţul Mănăstirii Hurezi timp de 34 de ani, în vremea lui Constantin Brâncoveanu. A fost un prieten de mare nădejde al sfântului. Prin toată viaţa lui smerită, simplă, a reuşit să creeze această mare lavră de la Mănăstirea Hurezi.

Mai multe detalii despre aceste două filme documentare, puteţi afla din ziarul Lumina. [http://ziarullumina.ro/doua-filme-documentare-cu-puternic-mesaj-crestin-103003.html]
Share