Liturghie Arhierească la Parohia Platoul Romanilor din Alba Iulia

27 Iunie 2015
Duminică, 28 iunie, când facem pomenirea aducerii moaştelor Sfinţilor Mucenici doctori fără de arginţi, Chir şi Ioan şi a Sfântului Mucenic Papias, Biserica Ortodoxă se va afla în a patra duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică a acestei Duminici, de la Matei cap.8, vers. 5-13, ne prezintă Vindecarea slugii sutaşului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioşilor din Alba Iulia. Arhipăstorul nostru săvârşi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur şi va rosti cuvântul de învăţătură la biserica cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh” a parohiei Platoul Romanilor.

Slujitori la altarul acestui Sfânt Locaş de închinare sunt părinţii Grigore Buda, Alexandru Teompa şi Petrişor Muntean, inspector eparhial.

Parohia Ortodoxă ,,Platoul Romanilor” din Alba Iulia a fost înfiinţată în anul 1990, prin decizia Episcopiei de Alba Iulia.

În 2 iunie 1990 a fost pusă piatra de temelie pentru biserica parohială cu hramul Pogorârea Sfântului Duh. În luna August a anului 1990 încep lucrările de construcţie a bisericii parohiale, sub purtarea de grijă a părintelui paroh Buda Grigore.

Arhitectura Bisericii este una bizantină, în formă de cruce greacă, cu o cupola centrală şi două turnuri simetrice la intrare, care au rol de clopotniţă. Proiectarea bisericii a fost făcută de arhitectul albaiulian Grigore Filimon. Între anii 1997-2006 s-au desfăşurat lucrările de înfrumuseţare prin pictarea bisericii în tehnica fresco, lucrare executată de pictorul Gheorghe Bondoc din Piteşti.

Iconostasul şi o parte din strănile prezente în biserică sunt confecţionate din lemn de stejar şi au fost sculptate de profesorul Dan Pintilie din Bacău, iar icoanele de pe iconostas au fost realizate de doamna profesoară Claudia Trif din Cluj Napoca.

Sfinţirea bisericii a avut loc în data de 11 Iunie 2006, la sărbătoarea hramului Pogorârii Sfântului Duh, de către un sobor de ierarhi, înconjuraţi de numeroşi preoţi şi diaconi şi mulţime de credincioşi.
Share