Slujbă arhierească de sfinţire a noilor clopote din parohia Bistra Mureşului, protopopiatul Reghin

30 Iunie 2015
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei s-a aflat astăzi, 30 iunie, când prăznuim Soborul celor doisprezece Sfinţi Apostoli şi pe Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeţ, în mijlocul credincioşilor din judeţul Mureş.

Arhipăstorul nostru a poposit în desfăşurarea programului pastoral misionar şi liturgic în localitatea Bistra Mureşului. Cu acest prilej întâistătătorul nostru a oficiat slujba de sfinţire a noilor clopote ale bisericii cu hramul Sfântul Ioan Botezătorul şi Toţi Sfinţii din parohia Bistra Mureşului, protopopiatul Reghin.

Slujitor la altarul acestui Sfânt Locaş este părintele Sergiu Claudiu Andone care ne-a şi prezentat un scut istoric al parohiei şi ne-a vorbit despre vizita ierarhului nostru.

„Sfânta biserică din localitatea Bistra Mureşului, comuna Deda, judeţul Mureş, cu hramul Tuturor Sfinţilor şi Sfântul Ioan Botezătorul, denumită de vrednicul de pomenire Părinte Patriarh Teoctist „Catedrala Văii Mureşului” a fost ridicată între anii 1986 şi 2000.

Este construită în stil neobizantin. Lucrările pentru această nouă biserică au început în anul 1986 la iniţiativa şi cu sprijinul domnului Vlasa Gheorghe răposat în 2003 şi a soţiei sale Paraschiva, preot paroh fiind P.C. Părinte Ioasaf Marcoci.

Construcţia a demarat în anul 1987 după un proiect conceput de domnul arhitect Naomescu din Bucureşti, piatra de temelie fiind pusă în acelaşi an de vrednicul de pomenire Preasfinţitul Emilian Birdaş, Episcop al Alba Iuliei. Sfânta biserică este împodobită cu pictură în tehnica fresco şi vitralii, opera pictorilor Teodor Ştefan, Piscu Victor şi Nicolae Adonaş. Mobilierul este sculptat din lemn de stejar, pardoseala şi scările fiind îmbrăcate în marmură de Ruşchiţa. Toate acestea s-au realizat prin contribuţia tuturor credincioşilor din parohie.

În ziua de 25 iunie 2000, biserica a fost sfinţită de către Vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist alături de un sobor de Arhierei din care au făcut parte Înaltpreasfinţitul Andrei Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreasfinţitul Hristofor, Mitropolit de Praga, Preasfinţitul Ioan al Harghitei şi Covasnei şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi, peste 80 de preoţi şi diaconi.

Ziua când Biserica sărbătoreşte Soborul Sfinţilor Apostoli şi pe Sfântul Ghelasie de la Râmeţ, 30 iunie 2015, reprezintă o bucurie pentru parohia Bistra Mureşului pentru că aniversează 15 ani de la sfinţirea locaşului de închinare. Bucuria mare este că Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a acceptat invitaţia, pe care consiliul parohial şi credincioşii au adresat-o prin preotul paroh, de a fi prezent pentru a acorda binecuvântarea arhierească şi a sfinţi noile clopote ale bisericii, care sunt donaţia familiei Mureşan Sorin. Este o donaţie deosebită cu o valoare mare: două clopote, unul de 1000 de kg., celălalt de 500 de kg. şi un ceas de turn, care erau necesare pentru casa Domnului.

În aceşti ani, 15 la număr de la sfinţirea bisericii, s-au realizat multe lucruri frumoase dintre care amintim: aşezământul parohial în cadrul căruia a fost pus în funcţiune şi un cabinet medical stomatologic în care copii şi tinerii până la 18 ani primesc consultaţii stomatologice gratuite. Acestea şi multe alte lucruri deosebite s-au realizat şi nu ar fi putut fi efectuate fără ajutorul şi sprijinul multor oameni de bine şi a credincioşilor din această parohie care sunt legaţi de Sfânta Biserică. Dovadă este biserica nouă din sat precum şi bisericuţa în stil maramureşan ridicată pe locul fostei mănăstiri distrusă de trupele generalului Bucow.

Mulţumim lui Dumnezeu pentru binecuvântarea pe care o revarsă asupra noastă a credincioşilor din Bistra Mureşului şi încă o dată mulţumim şi Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu pentru binecuvântare şi pentru faptul că binevoit să primească şi să răspundă pozitiv invitaţiei pe care credincioşii din acest sat au făcut-o de a fi prezent în mijlocul lor.”
Share