Slujbă de târnosire în parohia Chiheru de Sus, Protopopiatul Reghin

11 Iulie 2015
Mâine, 12 iulie, când prăznuim pe Sfinţii Mucenici Proclu şi Ilarie şi a Sfintei Veronica, Biserica Ortodoxă se va afla în a şasea duminică după Rusalii. Pericopa evanghelică de la Matei, cap 9, 1-8, rânduită să se citească la Sfânta Liturghie, prezintă vindecarea Slăbănogului din Capernaum.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică a Octoihului, în localitatea Chiheru de Sus din judeţul Mureş. Arhipăstorul nostru va oficia slujba de târnosire a bisericii parohiei Chiheru de Sus, din protopopiatul Reghin, cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”, apoi va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Comunitatea dreptcredincioşilor din Chiheru de Sus se află din anul 2005 sub oblăduirea părintelui paroh Andrei Botoi.

Despre istoricul parohiei ne-a vorbit Părintele Paroh:

Despre parohia Ortodoxă Chiheru de Sus se cunosc puţine date istorice, deoarece arhiva parohială a fost distrusă în anul 1944. În anul 1867 se construieşte un nou locaş de cult, din cărămidă şi piatră, în locul celui vechi aflat în degradare.

Din punct de vedere arhitectural, biserica este construită în stilul bazilical, având o suprafaţă de 170 de metri pătraţi. Biserica este aşezată în mijlocul satului, iar în anul 2008 a fost picată în tehnica fresco, de către pictorul Emanuel Bumbu. Ca obiecte vechi de patrimoniu, biserica păstrează iconostasul din anul 1872 şi un tabernacol tot din acelaşi an. Ca preoţi slujitori ai Sfântului Altar putem consemna pe următorii: Făgărăşanu Vasile în timpul căruia s-a zidit Biserica, Avram Vlad, Vasile Matei, Nicolae Matei membru al Sinodului protopopesc, Grama Iuliu, Şarlea Simion, Porumbiu Nicolae, Farcaş Dumitru, Beldean Teodor, Suceavă Viorel, iar din anul 2005, Andrei Botoi.

În localitate a existat şi o Şcoală Confesională încă din anul 1895. Anul acesta pe 12 iulie avem o mare bucurie, pentru că în mijlocul nostru va veni Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, pentru a ne sfinţi locaşul de cult. Mulţumim Bunului Dumnezeu, că iată după 10 ani de trudă, în care, alături de credincioşi am muncit din greu pentru a împodobi biserica aşa cum se cuvine, duminică avem parte de marea bucurie a târnosirii lăcaşului nostru de închinare.

Programul zilei de duminică va începe la ora 7:30 cu sfinţirea apei, la ora 8:00 slujba utreniei, urmând ca la ora 9:00 să-l întâmpinăm pe Ierarhul nostru şi să săvârşim slujba de sfinţire a bisericii, iar de la ora 10:00 Sfânta Liturghie Arhierească. Vă aşteptăm pe toţi cu drag să luaţi parte la frumosul nostru eveniment.
Share