Slujirea arhierească la Mănăstirea Albac din protopopiatul Câmpeni

Luni, 20 iulie, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte mâine pe Sfântul Ilie, unul dintre cei mai importanţi prooroci din Vechiul Testament. Sfântul Ilie a întors la credinţă pe cei care s-au îndepărtat de Dumnezeu şi a pedepsit proorocii mincinoşi, care duceau poporul la pierzare. El nu a cunoscut moartea, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc.

De sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, biserica Mănăstirii cu acelaşi nume de la Albac îşi va prăznui hramul. Cu această ocazie Înaltpreasfinţitul părinte Arhiepiscop Irineu va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură în mijlocul acestei obşti monahale, care este condusă de Maica stareţă Stavrofora Ioanichia Gligor şi călăuzită spiritual de Părintele duhovnic Dionisie Ignat.

Părintele Dionisie Ignat, duhovnicul mănăstirii „Sfântul Ilie” ne-a prezentat un scurt istoric:

„Aşezată într-un cadru pitoresc, pe valea Arieşului mare, mănăstirea “Sfântul Ilie” din localitatea Albac este materializarea credinţei acestor oameni din Ţara Moţilor. Începutul lucrărilor l-au făcut fraţii Irineu şi Vasile Toader, fii ai satului Albac şi vieţuitori ai schitului Crasna din judeţul Prahova, care au ridicat biserica de lemn până la acoperiş, undeva pe un deal la marginea satului Albac. Din pricina locului greu accesibil s-a ales un alt loc, lângă DN 75, donat de fostul primar din localitatea Albac timp de 18 ani, domnul Pleşa Gheorghe şi soţia lui Maria.

Între anii 1992-1999 s-a slujit sporadic, într-un altar improvizat iar în 1994 s-a nivelat terenul, în 1997 s-a turnat fundaţia pentru biserică. În 1998 s-a coborât lemnul de la fosta locaţie la actuala aşezare a mănăstirii şi din aprilie 1999 s-a aşezat aici părintele Dionisie Ignat, care a fost paroh în satul Lăzeşti, în apropiere, împreună cu patru măicuţe venite de la mănăstirea Clocociov, judeţul Olt. Aşa au început lucrările de construcţie precum şi viaţa duhovnicească şi viaţa liturgică totodată.

În anul 2000 s-a terminat primul corp de chilii şi biserica din lemn, împodobită în anul 2002 cu pictură în tehnica fresco pe lemn, de către zugravul iconar Adrian Pancu din Târgovişte, care între timp a trecut la Domnul. Până în anul 2004 se finalizează lucrările la celelalte clădiri şi anexe iar in 20 iulie 2005 are loc slujba de sfinţire.

Bineînţeles că istoria văzută este destul de scurtă şi neînsemnată de multe ori, dar cea nevăzută, eforturile, lacrimile care s-au vărsat pentru ca locul acesta şi mănăstirea să ia fiinţă este mult mai lungă şi mai adâncă şi mai greu de înţeles şi această istorie nevăzută reprezintă poate chinurile şi bucuria naşterii în duh a unui om, a unei familii, a unui neam şi de ce nu a fiilor lui Dumnezeu.

De aceea şi în anul acesta în ziua de 20 iulie avem binecuvântarea să slujim în acest loc binecuvântat de la Albac, în mănăstirea închinată Sfântului Proroc Ilie pe care îl prăznuim şi unde aşteptăm binecuvântarea arhierească a Înaltpreasfinţitului părintelui nostru Irineu de la Alba Iulia.

Aşteptăm cu bucurie vizita Înaltpreasfinţitului şi binecuvântarea lui precum şi pe toţi cei ce doresc să vină să fie părtaşi la binecuvântarea revărsată asupra Mănăstirii noastre de către Dumnezeu şi Prorocul Ilie şi totodată Dumnezeu vă aşteaptă şi la Albac şi pretutindeni să faceţi această istorie nevăzută, să intraţi în istorie şi să deveniţi istorie prin sfinţirea vieţii. Vă aşteptăm cu drag la hramul Mănăstirii Sfântul Ilie din localitatea Albac.”

Share