Descifrare în premieră: un sul de pergament carbonizat, cu capitole din Levitic

23 Iulie 2015
Un sul de pergament din secolul al VI-lea după Hristos, descoperit de arheologi în urmă cu 45 de ani, între rămăşiţele unei sinagogi incendiate, pe sit-ul En Gedi, a fost recent descifrat, scoţând la iveală primele 8 versete din Levitic. Acest fapt a făcut ca pergamentul să fie cel mai vechi pergament descoperit la Marea Moartă, conform unui comunicat al Autorității Israeliene de Antichități.

Conform comunicatului amintit, tehnologiile moderne au făcut posibilă, pentru prima dată, citirea conținutului unui sul ars din pergament - descoperit pe malul vestic al Mării Moarte. În mod surprinzător, sulul reprezintă o copie veche de 1500 ani a începutului cărții Levitic a Bibliei.

Până în prezent, din cauza stării sale carbonizate, nu a fost posibilă conservarea sau descifrarea acestui pergament.

Centrul de Conservare a Manuscriselor de la Marea Moartă, din cadrul Autorității Israeliene a Antichităților, care se foloseşte în prezent de tehnici și tehnologii avansate pentru păstrarea și documentarea Manuscriselor de la Marea Moartă, a permis aceasta descoperire importantă.

Agenţia de ştiri Lăcaşuri ortodoxe [http://lonews.ro/stiinta-tehnica/19997-descifrare-in-premiera-un-sul-de-pergament-carbonizat-cu-capitole-din-levitic-descoperit-in-en-gedi.html]
Share