Revărsare de lumină şi har în Parohia Oarba de Mureş, Protopopiatul Luduş

27 Iulie 2015
Una dintre cele mai frumoase, înălțătoare și importante slujbe ale Bisericii Ortodoxe o reprezintă slujba de sfințire a unei biserici. Odată cu sfinţirea construcţiei văzute are loc şi binecuvântarea sufletelor participanților la impresionantul eveniment, statornicindu-se legătura dintre comunitatea locală – biserica vie – și biserica de zid. De un astfel de moment au avut parte și locuitorii parohiei Oarba de Mureș, când, în cea de-a opta Duminică de după Rusalii, a avut loc târnosirea bisericii parohiale.

Prezent în mijlocul creștinilor ortodocși din parohia Oarba de Mureș, duminică, 26 iulie a.c., Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a oficiat slujba de resfinţire a bisericii „Sfinții Arhangheli Mihail si Gavriil”. După emoționantul moment, Înaltpreasfinția Sa, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Dumnezeiasca Liturghie, la care a participat o mare mulţime de credincioşi, și a rostit un cuvânt de aleasă învățătură duhovnicească.

Adresându-se celor prezenți, Arhipăstorul nostru a relatat minunea înmulțirii pâinilor, săvârșită de către Domnul nostru Iisus Hristos, și a insistat asupra îndoielii în credință a Sfinților Apostoli, în momentul în care Mântuitorul le-a cerut să dea de mâncare mulțimilor. Apoi, pe linia Sfintei Tradiții, Ierarhul nostru s-a oprit asupra copilului de la care apostolii au luat materia minunii, copil care s-a întors acasă și a povestit mamei cu mult entuziasm cum a avut loc minunea. Actualizând mesajul Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinția Sa a spus că, din păcate, credincioșii din zilele noastre, neavând legături puternice cu Dumnezeu, se poticnesc în a face bine celor din jurul nostru, îndoindu-se de faptul că, aparent, nu au ce le oferi.

La finalul Sfintei Liturghii arhierești, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a răsplătit eforturile celor care au contribuit atât la înfrumuseţarea sfintei biserici, cât şi la propăşirea credinţei ortodoxe pe aceste meleaguri acordând mai multe Diplome de Onoare. În plus, apreciind râvna şi osteneala pe care le-a pus în slujba lui Dumnezeu şi a Bisericii strămoşeşti, îndeplinind tot „ce este bun şi plăcut şi desăvârşit” (Rom. 12, 2), Ierarhul nostru a acordat părintelui paroh Mircea-Marian Mareş distincția de iconom.

Biserica parohiei Oarba de Mureș a fost construită din lemn, între anii 1978 – 1982, fiind sfințită în anul 1983. Datorită amplasării pe un teren alunecos, locaşul de închinare a suferit nenumărate deteriorări, atât la interior cât şi la exterior. Din acest motiv, între anii 2010 – 2015 s-au efectuat lucrări de consolidare şi reparaţii, biserica fiind împodobită cu o frumoasă pictură, precum și cu mobilier nou și cu iconostas.

La Oarba de Mureș, pe data de 17 septembrie 1944 a început sângeroasa bătălie, în care 11.000 de români au plătit preț de sânge pentru cucerirea punctelor fortificate de hitleriști pe dealul Sângiorgiului.

Pr. Florin Croitoru
Share