Slujire Arhierească la Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia

29 Iulie 2015
Mâine, 30 iulie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va oficia slujba de binecuvântare a Paraclisului cu hramul „Sfântul Pantelimon” din incinta Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos, protopopiatul Alba Iulia. Părintele Andrei Bitanu, coordonatorul activităţilor religioase desfăşurate în cadrul Centrului de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică de la Galda de Jos ne-a vorbit despre slujirea de mâine:

„Cu aleasă preţuire şi bucurie duhovnicească îl întâmpinăm pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, joi, 30 iulie 2015, la slujba de binecuvântare a paraclisului cu hramul „Sfântul Pantelimon” din cadrul Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Galda de Jos.

Din anul 2012 Centrul de recuperare şi reabilitare dispune de un spaţiu unde se desfăşoară slujbele religioase şi consilierea pastorală pentru beneficiarii centrului. Astfel, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, la iniţiativa preotului paroh Benone Scrob şi cu sprijinul conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului Alba, s-au început lucrările de amenajare şi reabilitare a unui spaţiu din clădirea veche a castelului. Lucrările au fost continuate şi finalizate de preotul Andrei Bitanu, care cu ajutorul binefăcătorilor a ridicat un iconostas şi a înzestrat paraclisul cu toate cele necesare desfăşurării în bune condiţii a slujbelor religioase.

Din anul 1990 slujbele religioase au fost săvârşite de vrednicul de pomenire preot Ioan Dreghici, iar din 2010 până în 2013 de preotul paroh Benone Scrob din localitatea Galda de Jos. Din 01 decembrie 2014 activitatea religios pastorală este susţinută de preotul Andrei Bitanu.

Programul evenimentului va fi următorul: de la ora 7.30 se va săvârşi Sfânta Liturghie urmată de slujba de sfinţire a apei, la ora 930 întâmpinarea ierarhului şi slujba de binecuvântare a paraclisului.

Mulţumim cu această ocazie Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu pentru binecuvântarea de a fi în mijlocul nostru, domnului Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba şi domnului Sorin Chirilă directorul general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia copilului Alba, pentru tot sprijinul acordat în desfăşurarea tuturor activităţilor pastorale.”

Tot mâine, Arhipăstorul nostru va binecuvânta şi noua Capelă mortuară din parohia Galda de Jos. Părintele paroh Benone Scrob ne-a oferit detalii despre etapele desfăşurate în implementarea acestui proiect:

„În cadrul evenimentului prilejuit de binecuvântarea paraclisului Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Galda de Jos am apelat la bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, pentru binecuvântarea noii capele mortuare construită în cimitirul localităţii noastre.

În concordanţă cu normele europene în materie şi ca răspuns la solicitările tot mai dese ale localnicilor am avut dezideratul realizării unui locaş special pentru depunerea şi privegherea celor decedaţi şi pentru oficierea ritualului religios necesar. După demersurile de rigoare, în data de 16 mai 2014, am obţinut aprobarea permanenţei consiliului Eparhial de concesiune pe o perioada de 20 de ani către primăria comunei Galda de Jos a unei mici suprafeţe de teren din cimitirul parohial.

Pentru viziunea arhitecturală s-a apelat la domnul inginer Marcel Ghindea din Cluj-Napoca, iar punerea în opera a fost încredinţată firmei administrată de domnul Romeo Loghin din Alba Iulia. Lucrările au început în luna septembrie 2014 şi cu ajutorul lui Dumnezeu s-au încheiat în luna iulie 2015. Întregul cost al lucrărilor a fost suportat de către Primăria localităţii Galda de Jos.

Capela este construită din cărămidă şi beton cu învelitoare din tablă galvanizată. Arhitectura are ca model lăcaşul de cult creştin ortodox realizat într-un stil modern care îmbină elemente de arhitectură romanică şi neogreacă. Totuşi ea nu este destinată oficierii altor servicii religioase decât a celor legate de înmormântare şi de pomenire a morţilor. Considerăm că este o lucrare reuşită din punct de vedere stilistic şi necesară unei localităţi angajate într-un continuu proces de modernizare.

Se cuvine să mulţumim bunului Dumnezeu pentru mila şi ajutorul pe care ni le oferă clipă de clipă. Datorăm recunoştinţă domnului primar Romului Raica, domnului viceprimar şi consiliului local Galda de Jos care s-au implicat şi firmei constructoare şi tuturor celor ce s-au implicat direct şi indirect în realizarea acestui proiect. Cu deosebită solicitudine şi supunere fiască aşteptăm vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, joi, 30 iulie 2015, de la ora 11.00.”
Share