Binecuvântarea Capelei mortuare din Galda de Jos

30 Iulie 2015
Astăzi, 30 iulie, Arhipăstorul nostru va binecuvânta noua Capelă mortuară din parohia Galda de Jos. Comunitatea credincioşilor din Galda de jos este condusă de de Părintele Benone Scrob. Mai multe detalii despre etapele desfăşurate în implementarea acestui proiect ne-a oferit părintele paroh:

„În cadrul evenimentului prilejuit de binecuvântarea paraclisului Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din Galda de Jos am apelat la bunăvoinţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, pentru binecuvântarea noii capele mortuare construită în cimitirul localităţii noastre.

În concordanţă cu normele europene în materie şi ca răspuns la solicitările tot mai dese ale localnicilor am avut dezideratul realizării unui locaş special pentru depunerea şi privegherea celor decedaţi şi pentru oficierea ritualului religios necesar. După demersurile de rigoare, în data de 16 mai 2014, am obţinut aprobarea permanenţei consiliului Eparhial de concesiune pe o perioada de 20 de ani către primăria comunei Galda de Jos a unei mici suprafeţe de teren din cimitirul parohial.

Pentru viziunea arhitecturală s-a apelat la domnul inginer Marcel Ghindea din Cluj-Napoca, iar punerea în opera a fost încredinţată firmei administrată de domnul Romeo Loghin din Alba Iulia. Lucrările au început în luna septembrie 2014 şi cu ajutorul lui Dumnezeu s-au încheiat în luna iulie 2015. Întregul cost al lucrărilor a fost suportat de către Primăria localităţii Galda de Jos.

Capela este construită din cărămidă şi beton cu învelitoare din tablă galvanizată. Arhitectura are ca model lăcaşul de cult creştin ortodox realizat într-un stil modern care îmbină elemente de arhitectură romanică şi neogreacă. Totuşi ea nu este destinată oficierii altor servicii religioase decât a celor legate de înmormântare şi de pomenire a morţilor. Considerăm că este o lucrare reuşită din punct de vedere stilistic şi necesară unei localităţi angajate într-un continuu proces de modernizare.

Se cuvine să mulţumim bunului Dumnezeu pentru mila şi ajutorul pe care ni le oferă clipă de clipă. Datorăm recunoştinţă domnului primar Romulus Raica, domnului viceprimar şi consiliului local Galda de Jos care s-au implicat şi firmei constructoare şi tuturor celor ce s-au implicat direct şi indirect în realizarea acestui proiect. Cu deosebită solicitudine şi supunere fiască aşteptăm vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, joi, 30 iulie 2015, de la ora 11.00.”
Share