Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu va oficia slujba Paraclisului Maicii Domnului în Catedrala Arhiepiscopală

11 August 2015
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent astăzi în mijlocul credincioşilor din Alba Iulia. Începând cu ora 18:00 Arhipăstorul nostru va sluji Vecernia mare şi Paraclisul Maicii Domnului în Catedrala Reîntregirii, după care la finalul slujbei va susţine o meditaţie duhovnicească.

Cinstirea Născătoarei de Dumnezeu s-a manifestat încă de la început în cultul liturgic al Bisericii Ortodoxe. S-au instituit sărbători, s-au pictat icoane cu chipul Maicii Domnului şi s-au ridicat biserici care au ca ocrotitoare pe Maica Domnului. Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu este citit de credincioşi atât în perioada postului, cât şi la vreme de necaz.

Sunt slujbe asemănătoare Acatistelor, prin care rugăm pe Sfânta Fecioară sau pe alţi Sfinţi să se facă solitori ai noştri pe lângă Dumnezeu, spre a ne izbăvi de necazuri şi nevoi. (Cuvântul grecesc parahlisis, înseamnă invocare, chemare, rugăciune, mijlocire). Paraclisele se citesc «la toată scârba sufletului şi la vreme de nevoie» (Ceaslovul). Sunt alcătuite din rugăciunile începătoare obişnuite, urmate de tropare şi condace. Partea de căpetenie o formează canonul complet de nouă ode sau cântări.

Ca de fiecare dată, pe parcursul Postului Adormirii Maici Domnului, Radio Reîntregirea va oferă posibilitatea de a asculta slujbele oficiate în Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.
Share