Noi descoperiri arheologice

12 August 2015
Rămăşiţele porţii monumentale a cetăţii Gat - unde locuia uriaşul biblic Goliat - și mai multe fortificații din epoca fierului, au fost descoperite în această vară, în săpăturile de la Tell es-Safi, în centrul Israelului.

Conform Bibliei, Gat a fost una dintre cele cinci cetăţi ale filistenilor ("Pentapolis") stabilite în Canaan, care l-a găzduit pe uriașul Goliat, cel ce a dus lupta faimoasă cu David (I Samuel 17). Sit-ul Tell es-Safi, situat la granița dintre câmpia de sud (Filistia) și Shephelah, a fost identificat de către majoritatea cercetătorilor ca fiind cetatea biblica Gat.

Aici, arheologii au descoperit dovezi de ocupare continuă, din epoca calcolitică (mileniul V, Inainte de Hristos) până în vremurile moderne, inclusiv dovada ocupării filistine în epoca fierului.

Recent, echipa de arheologi din Gat, a Universitatii Ackerman, a anunțat că au fost descoperite poarta de intrare, precum și alte fortificații aparținând filistenilor.

Echipa arheologică a descoperit, de asemenea, dovezi ale unei zone de producție metalurgică, în oraș, și un altar mare, ale cărui dimensiuni sunt similare cu cele de la Exod 30: 2.

Lăcaşuri Ortodoxe [http://lonews.ro/stiinta-tehnica/20271-au-fost-descoperite-portile-cetatii-biblice-a-uriasului-goliat.html]
Share