Slujire Arhierească la hramul Mănăstirii Sânmărtinul de Câmpie, protopopiatul Târgu Mureş

Praznicul Adormirii Maicii Domnului sau al mutării cu trupul la cer al Fecioarei Maria este prilej de mare bucurie şi în acelaşi timp de pelerinaj pentru mulţi creştini ortodocşi din întreaga ţară.

Multe biserici şi mai ales mănăstiri au hramul Adormirii Maicii Domnului.

În Arhiepiscopia Alba Iuliei mănăstirile Râmeţ, Oaşa, Poşaga şi Obârşii din jud. Alba şi mănăstirea de la Sânmărtinul de Câmpie din judeţul Mureş îşi prăznuiesc astăzi hramul.

La acest praznic, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în mijlocul obştii monahale şi a credincioşilor pelerini de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, Sânmărtinul de Câmpie din protopopiatul Târgu Mureş. Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură cu ocazia prăznuirii hramului a acestei vetre monahale, aflată sub oblăduirea părintelui stareţ protosinghel Teodul Libeg.

Părintele stareţ ne a oferit câteva detalii despre istoricul acestei vetre monahale:

,,Mănăstirea este atestată istoric la 1329, deci este destul de veche şi este reamintită în documente la 1444, unde se vorbeşte de preoţii de la Sânmartin, deci erau mai mulţi. Era o mănăstire cu mulţi vieţuitori. O altă scriere, de la 1685 spune că stareţul cu numele Dumitru de la mănăstirea Sânmartin, a administrat moşia crăiască de la Valea Seacă şi pentru care a primit de la Apafy cel Tânăr care a domnit până în 1691 o icoană pe care era pictat Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Mănăstirea mai este atestată în 1770 şi ea dăinuieşte până la 1873, când ultimul vieţuitor al mănăstirii se retrage fiind forţat de conducerea de atunci a Ardealului şi mănăstirea devine pustie. Cu aprobarea Sfântului Sinod care a rânduit ca aici să fie viaţă de obşte, de călugări am venit din Moldova în 1990, la mănăstirea Sânmărtin ca să o ridic din temelii. Şi din 1990, aproape de 25 ani, am construit biserica mare cu hramul „Învierea Domnului” şi „Adormirea Maicii Domnului”, apoi am construit o stăreţie după toată rânduiala noastră mănăstirească, am construit un arhondaric, încă un corp de chilii, trei anexe gospodăreşti. Mănăstirea de la Sânmărtin este cunoscută în toată Transilvania, chiar şi dincolo de hotarele Ardealului şi în străinătate datorită faptului că Maica Domnului a avut grijă cu rugăciunile Ei să ocrotească pe cei care vieţuiesc în această sfântă mănăstire.''

Share