Biserica pomeneşte Tăierea capului Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

29 August 2015
Biserica Ortodoxă pomeneşte, în fiecare an, la data de 29 august, tăierea capului cinstitului şi slăvitului Prooroc înainte-mergător şi Botezător Ioan. Sfântul Ioan Botezătorul a fost ultimul mare profet al Vechiului Testament, iar misiunea lui a fost aceea de a pregăti poporul iudeu pentru venirea Mântuitorului Iisus Hristos, pe Care L-a şi botezat în râul Iordan.

În predicile sale, Sfântul Ioan Botezătorul îndemna la pocăinţă, la instaurarea dreptăţii, cinstei şi corectitudinii şi la îndreptarea moravurilor. Criticarea imoralităţii regelui Irod a determinat întemniţarea Sfântului Ioan Botezătorul în castelul de la Maherus. La petrecerea organizată cu ocazia zilei sale de naştere, Irod a ordonat tăierea capului Sfântului Ioan, împlinind astfel dorinţa Salomeei, fiica Irodiadei, concubina lui Irod.

Sărbătoarea Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuieşte în fiecare an cu post, în orice zi a săptămânii ar cădea. Ea este ultima mare sărbătoare din anul bisericesc care se încheie pe data de 31 august.
Share