Astăzi se va săvârşi prima denie din anul bisericesc - Denia Canonului Cel Mare

2 Aprilie 2014
Biserica Ortodoxă se află în Săptămâna a V-a din Postul Sfintelor Paşti. În această săptămână se vor săvârşi două slujbe speciale, unice în cursul anului bisericesc numite denii. Astăzi,02 aprilie, în miercurea din săptămâna a V-a din Postul Mare va fi oficiată în toate bisericile prima denie din acest an bisericesc, Denia Canonului cel Mare.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Astfel, Denia Canonului cel Mare este utrenia zilei de joi, 18 aprilie, oficiată miercuri seara. Cunoscută drept „Canonul lacrimilor”, această creaţie în versuri a fost alcătuit de Sfântul Andrei, Arhiepiscopul Cretei, în secolul al VIII-lea şi este una dintre cele mai frumoase slujbe ale Bisericii Ortodoxe fiind citit integral miercuri în săptămâna a V-a a Postului Mare.

Această frumoasă slujbă va fi săvârşită la Catedrala Reîntregirii începând cu orele 16:00, de ierarhul nostru Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este cel mai amplu dintre toate canoanele Bisericii Ortodoxe, un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise. Acest canon ne învaţă în mod concret cum să facem pocăinţa, şi anume să ne cercetăm cugetul punând faţă în faţă faptele noastre, starea duhovnicească a sufletului nostru cu diferitele personaje ale Vechiului şi ale Noului Testament. Ne îndeamnă să vedem cum nu am urmat faptelor celor bune ale drepţilor Vechiului şi Noului Testament, ci din contră am urmat faptelor celor rele ale personajelor negative pe care le întâlnim în Sfânta Scriptură, iar în faţa acestei constatări Canonul ne îndeamnă să nu cădem în deznădejde, ci să ne întoarcem cu pocăinţă spre Dumnezeu, Cel care poate să ne schimbe sufletul.

Vineri, 04 aprilie, se va săvârşi Denia Acatistului Născătoarei de Dumnezeu.
Share