Slujire arhierească la hramul Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Lupşa

15 Septembrie 2015
Imaginea a fost ștearsă.Luni, 14 septembrie a.c., cu ocazia hramului Mănăstirii „Înălţarea Sfintei Cruci” din localitatea Lupșa, protopopiatul Câmpeni, Arhipăstorul nostru, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a slujit Sfânta Liturghie în sobor arhieresc alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi de Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului. Prezenţa Înalţilor Ierarhi în acest loc binecuvântat și plin de istorie, ocrotit de Dumnezeu și îndrăgit de oameni, a constituit un prilej de aleasă bucurie duhovnicească pentru credincioşii veniţi în număr mare pentru a petrece ziua de sărbătoare în rugăciune, pace şi linişte.

Sfânta Liturghie a avut meritul de a-i transpune pe cei prezenţi într-o lume a tainei şi a dragostei de Dumnezeu. În această atmosferă impregnată de emoţie sfântă, Arhiereii au aruncat semințe de cuvânt în sufletele călugărilor și a numeroșilor pelerinii, veniți din toate colțurile Transilvaniei. În cuvântul Său, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu a prezentat din punct de vedere dogmatic învățătura de spre Sfânta Cruce și a explicat în detaliu cum putem beneficia de darurile și de puterea Crucii Domnului, prin însemnarea corectă și evlavioasă cu semnul Sfintei Cruci. Înaltpreasfințitul Părinte Irineu i-a îndemnat pe închinătorii prezenți să privească spre Cruce cu credință și cu speranță. În Sfânta Cruce, spunea Înaltpreasfinția Sa, găsim absolut totul: iertarea lui Dumnezeu pentru vina noastră, curățenia lui Dumnezeu pentru întinăciunea noastră, puterea și curajul lui Dumnezeu pentru slăbiciunea și frica noastră, dar și iubirea, pacea și biruința Domnului pentru răutatea, tulburarea și înfrângerea noastră. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, un iubitor declarat al Munților Apuseni și al moților, a vorbit cu mult har despre crucea ardelenilor în decursul istoriei. Ei au fost oameni dârji, care au trăit pe aceste meleaguri plecându-se uneori în fața încercărilor nenumărate, însă fără a se lăsa striviți de cei de alt neam sau de altă credință.

Bucuria zilei a fost înmulțită de prezența la Mănăstirea Lupșa a raclei ce adăpostește capul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, adusă spre închinare de către Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu. Cinstitele moaște au fost întâmpinate cu evlavie de către viețuitorii mănăstirii, de preoți și credincioși, care și-au arătat în acest fel prețuirea față de marele Ierarh ce și-a închinat viața progresului spiritual și cultural al poporului român. Mitropolitul Ardealului a dăruit secularei mănăstirii de pe Valea Arieșului o părticică din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, acestea îmbogățind de acum înainte zestrea spirituală a vetrei monahale aflate sub oblăduirea părintelui stareţ Arhimandrit Melchisedec Ungureanu.

Situată pe şoseaua Abrud-Câmpeni-Turda, Mănăstirea Lupşa este una dintre cele mai vechi aşezăminte călugărești din zonă. Fiind întemeiată de călugării ce sihăstreau în Ţara Moţilor, a avut de la început un mare rol duhovnicesc pentru satele din apropiere. Monahii duceau o viaţă isihastă, în post şi rugăciune, în strânsă legătură cu Mănăstirea Peri, din nordul Maramureşului, dar şi cu mănăstirile din Moldova, de unde aduceau cărţi de cult. Biserica de lemn a sihăstriei Lupşa datează din anul 1429, fiind ctitorită de cunoscutul boier Stanislav, din familia cneazului Cândea de la Lupşa. Noua biserică a mănăstirii are două hramuri: „Adormirea Maicii Domnului” şi „Sfântul Siluan Athonitul”.

Pr. Florin CroitoruImaginea a fost ștearsă.
Share