Târnosirea bisericii din parohia Târnăveni V

20 Septembrie 2015
Duminică, 20 septembrie, când facem pomenirea Sfântului Mare Mucenic Eustatie şi a soţiei sale Teopisti, dimpreună cu cei doi fii ai lor, Biserica Ortodoxă se va afla în duminica după Înălţarea Sfintei Cruci. La Sfânta Liturghie este rânduit să se citească pericopa evanghelică de la Marcu capitolul 8 versetele de la 34 la 38, în care ni se vorbeşte despre luarea Crucii şi urmarea lui Hristos.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului în parohia Târnăveni V. Cu această ocazie, Arhipăstorul nostru va târnosi biserica cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci” din localitate şi va sluji Sfânta Liturghie.

Comunitatea credincioşilor din parohia Târnăveni V este păstorită de părintele paroh Ioan Şerban, care ne-a prezentat un scurt istoric şi programul de duminică:

„Duminică, 20 septembrie, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu va fi prezent în parohia Târnăveni V. Cu multă dragoste îl aşteptăm pe arhipăstorul nostru pentru a binecuvânta şi sfinţi biserica cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”, rod al muncii enoriaşilor, preotului, instituţiilor de stat şi particulare care au contribuit la înălţarea acestui sfânt locaş.

Primele demersuri pentru construirea unei noi biserici ortodoxe în Târnăveni s-au făcut în anul 1991 după ce biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” a fost retrocedată Bisericii Greco-catolice. Astfel reprezentanţii parohiei ortodoxe Târnăveni II au propus ridicarea unui locaş de cult pentru credincioşii ortodocşi din oraş şi au început demersurile pentru obţinerea unui spaţiu în vederea realizării noii construcţii.

Soluţia propusă de municipalitate a fost aceea de a solicita spitalului Târnăveni aprobarea de a construi lăcaşul de cult pe terenul aflat în folosinţa acestei instituţii. Consiliul de administraţie al spitalului a aprobat cererea parohiei Târnăveni II de a construi locaşul de cult în grădina spitalului, pe malul Târnavei Mici, pe drumul naţional ce leagă Târgu-Mureşul de Mediaş. Proiectul de arhitectură îi aparţine domnului Caşca Albin, iar cel de rezistenţă domnului Albu Mircea. În anul 1995 după obţinerea avizelor şi autorizaţiilor au fost demarate lucrările de construcţie a

Bisericii cu hramul „Înălţarea Sfintei Cruci”. Având o arie desfăşurată de 336 mp, turla centrală cu înălţime de 25 m, turlele mici de 20 m, lăţimea la pronaos 7,5 m, naosul 14,1 m, altar 6 m, iar lungimea totală a bisericii de 30 de metri. În anul 1996 se înfiinţează parohia ortodoxă Târnăveni V avându-l ca preot paroh pe Ioan Şerban. Biserica în construcţie ajunsă la cota zero trece în patrimoniul parohiei Târnăveni V, iar responsabilitatea pentru finalizarea lucrărilor va fi încredinţată preotului paroh. După preluarea documentaţiilor aferente construirii noii biserici au continuat lucrările de înălţare a sfântului locaş sub coordonarea constructorilor Şoş Marton şi Şoş Csabi din Sic, judeţul Cluj.

În perioada 1997 – 2008 a fost executată cea mai mare parte a lucrărilor de construcţie a locaşului de cult permiţând caîn anul 2008 să poată fi săvârşită prima Sfântă liturghie în biserică. Ulterior au fost continuate restul lucrărilor interioare şi exterioare: tencuirea interiorului şi exteriorului, pictarea în tehnica fresco, amenajarea pardoselii şi a scărilor exterioare, instalarea sistemului de sonorizare şi automatizarea clopotelor, amenajarea spaţiilor auxiliare ale bisericii iar în anul 2009 a fost sculptata iconostasul din lemn de tei de către Raţiu Ioan şi soţia acestuia Emilia din Târgu Mureş. În luna octombrie 2009 au fost demarate lucrările de pictură de către pictorul Dunăre Emil, fiind finalizate în 2015.

Ceremonia de sfinţire a bisericii va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, duminică, 20 septembrie 2015. Prezenţa Ierarhului nostru la un astfel de eveniment reprezintă un moment unic în viaţa unei comunităţi. Programul de slujbe va fi următorul: ora 8.00 slujba de sfinţire a apei; ora 9.00 întâmpinarea şi primirea ierarhului; ora 9.15 procesiunea de târnosire a bisericii; ora 10.15 Sfânta Liturghie urmată de agapa frăţească. Acesta este momentul minunat şi important al sărbătorii noastre, al încununării muncii şi trudei noastre de 18 ani.”
Share