Congresul catehetic "Hristos impartasit copiilor" la Mănăstirea Caraiman

În perioada 21-23 septembrie 2015, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a avut loc la Mănăstirea Sfânta Cruce – Caraiman din județul Prahova, ce-a de-a opta întâlnire a Inspectorilor de cateheză din cadrul Patriarhiei Române. Numit generic „Congresul național Hristos împărtășit copiilor”, evenimentul este organizat de către Patriarhia Română în colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării Științifice și cu Organizația World Vision România, și are ca principal scop evaluarea demersului catehetic la nivelul tuturor eparhiilor noastre.

Specificul întâlnirii din acest an a constat în invitarea Inspectorilor școlari de Religie din toată țara pentru inițierea unui dialog concret și implementarea de proiecte comune între catehet și profesorul de religie. În cadrul lucrărilor, s-au prezentat rapoartele pe eparhii, s-au trasat noi directive pentru o colaborare fructuoasă între Biserică și Școală având ca țintă comună educația tinerei generații, și s-au prezentat, în acest sens, strategii pe termen scurt, mediu și lung.

Astfel, în cuvântul de deschidere, Părintele Patriarh a sesizat faptul că se impune o cooperare mai intensă între profesorul de Religie și catehetul parohial, o implicare a ambilor factori educaţionali în procesul de creştere spirituală a copiilor și tinerilor. Iar, prezent în cea de-a doua zi la lucrările Congresului, Preafericirea Sa a concluzionat: această împreună-lucrare a noastră este cu atât mai necesară cu cât societatea se secularizează, adică încearcă să se edifice ca viață privată și viață comunitară fără referire la Dumnezeu sau la valorile religioase. Secularizarea este o sărăcire spirituală deosebită, o mutilare a universului spiritual al omului. Ea este o problemă, nu este o soluție.

La finalul evenimentului, s-a stabilit un calendar de lucru ce cuprinde ample activități educaționale pentru tineri, precum și seminarii de formare, în contextul tematicii anului 2016 ca „An omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox și An omagial al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, la împlinirea a 300 de ani de la moartea sa martirică (1716-2016)”.

Preot Florin Parasca

Inspector pentru Cateheza parohială

Share