Biserica Ortodoxă îl pomeneşte astăzi pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab al Ţării Româneşti

26 Septembrie 2015
Biserica Ortodoxă îl pomeneşte astăzi pe Sf. Voievod Neagoe Basarab al Ţării Româneşti. canonizat la 9 iulie 2008 de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Fericitul Voievod Neagoe Basarab a fost vlăstar domnesc, născut într-o familie evlavioasă de părinţi creştini. Tatăl său era din neamul Basarabilor, iar mama sa, temătoare de Dumnezeu, se trăgea din familia Craioveştilor. În anul 1512 Neagoe a fost chemat la demnitatea de Voievod al Ţării Româneşti, iar domnia Sfântului a fost un răstimp de linişte şi prosperitate, într-o vreme când greutăţile apăsau asupra Ţării şi Bisericii din Balcani.

Sfântul Neagoe a rămas în memoria poporului român şi a tradiţiei Ortodoxe prin opera sa intitulată „Învăţăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”. Este prima creaţie de valoare universală a literaturii române, un adevărat testament duhovnicesc, pedagogic, filozofic şi enciclopedic. În acelaşi timp învăţăturile sale sunt o adevărată lecţie de pedagogie morală şi spirituală, un adevărat cod de comportament fiinţial şi demnitate umană pentru toate timpurile.
Share