Un nou an universitar la Facultatea de Teologie din Alba Iulia

2 Octombrie 2015
Vineri, 2 octombrie 2015, începând cu ora 10.00, la Alba Iulia a avut loc slujba de Te-Deum, săvârşită cu ocazia începutului noului an universitar al studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.Sute de studenţi, părinţi şi rude ai acestora, cadre didactice clericale şi laice, precum şi reprezentanţi ai mediului academic albaiulian şi invitaţi au trăit emoţiile unui nou început.Ceremonia a fost oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, înconjurat de un sobor de preoţi - cadre didactice ale Facultăţii de Teologie.

Cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a rostit un entuziast cuvânt de învăţătură, în care a adus în actualitate chipurile luminoase ale sfinţilor Vasile cel Mare şi Grigorie Teologul. Ei constituie pentru studenţii teologi modele consistente în ceea ce priveşte studiul, rugăciunea şi prietenia. Plecând de la viaţa exemplară a celor doi părinţi capadocieni, Înaltpreasfinţia Sa i-a îndemnat pe tinerii teologi să studieze cu seriozitate, să frecventeze bibliotecile şi să participe la manifestări ştiinţifice, pentru a se îmbogăţi intelectual. Apoi, Ierarhul nostru a subliniat importanţa rugăciunii în viaţa tinerilor, sfătuindu-i să se roage atât acasă cât şi în biserică, iubind Sfânta Liturghie, Paraclisul Facultăţii şi Catedrala Arhiepiscopală; rugăciunea, îi va umple pe teologi de ozonul vieţii fericite, spunea Înaltpreasfinţia Sa, şi îi va ajuta să ajungă cunoscători ai Dumnezeului Celui Viu. În cele din urmă Arhipăstorul Alba Iuliei i-a chemat pe cei ce vor studia în cadrul Facultăţii de Teologie să preţuiască virtutea morală a prieteniei, care ne aseamănă cu îngerii. În felul acesta, studenţii teologi de la Alba Iulia vor deveni modele de moralitate şi de misiune, reflectându-L pe Hristos, zi cu zi, prin viaţa proprie.

Misiunea instituţiei de învăţământ teologic ortodox universitar din Alba Iulia, la aproape 25 de ani de la înfiinţare, se defineşte în continuare pe coordonatele cunoaşterii şi valorificării ştiinţei ştiinţelor şi a arteiartelor, ce îi ajută atât pe profesori, cât şi pe studenţi să înainteze spre noi zone de profunzime teologică şi de responsabilitatemorală. Facultatea are menirea de a forma slujitori bine pregătiţi din punct de vedere intelectual şi spiritual, capabili să transmită mai departe adevărul evanghelic şi să dialogheze pertinent cu societateacontemporană, afectată de multiple crize, în acest timp deopotrivă confuz, dar şi privilegiat al istoriei. Iar fiecare început de an universitar reafirmă cu putere oportunităţile pe care Facultatea de Teologie, Universitatea „1 Decembrie 1918” şi, nu în ultimul rând, Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei le oferă, adeseori cu multe sacrificii.

Pr. Florin Croitoru
Share