Expoziţie de icoane pe sticlă în Pridvorul Catedralei

Duminică, 4 octombrie 2015, la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba-Iulia a avut loc cea de-a doua ediţie a expoziţiei „Euharistie şi Sfinţi în icoana transilvăneană”. Aceasta a fost amenajată în Pridvor, unde au fost expuse icoane pe sticlă de la şapte Centre cultural-catehetice din eparhia noastră, cărora li s-a adăugat şi Cercul de pictură al Colegiului Economic din Alba-Iulia, unde, cu multă dăruire, Doamna Prof. Simona Himcinschi insuflă dragostea pentru icoana transilvăneană elevilor de liceu.

Icoanele respective au fost pictate de către copii pe parcursul Şcolii de vară ce s-a desfăşurat în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba-Iulia, în Centrul cultural-catehetic „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Alba-Iulia, în Centrul cultural-catehetic „Arhimandrit Serafim Popescu” din Totoi, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Ciprian” din Limba, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Nicolae” din Micești, în Centrul cultural-catehetic „Sfântul Chiril al Ierusalimului” din Târgu-Mureș şi în Centrul cultural-catehetic „Sfântul M. Mc. Pantelimon” din Bistra Mureșului. Tematica abordată a fost diversă, de la teme euharistice, precum Hristos-viţa de vie, Hristos în potir şi Masa Raiului, până la chipuri de Sfinţi sau prototipuri marianice.

Ţinem să felicităm, şi, deopotrivă, să mulţumim pentru implicare şi prezenţă tuturor Părinţilor care coordonează aceste Centre, cât şi Doamnelor Ileana Partenie şi Diana Ciugudean de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba-Iulia, care se ostenesc în transmiterea către cei mici a meşteşugului pictării icoanelor pe sticlă, în manieră tradiţională.

Preot Florin Parasca

Inspector pentru Cateheza parohială

Share