Binecuvântarea iconostasului noii biserici din Parohia Rădeşti, protopopiatul Aiud

9 Octombrie 2015
Imaginea a fost ștearsă.Duminică, 11 octombrie, când facem pomenirea Sfântului Apostol Filip, unul din cei 7 diaconi şi a Sfântului Ierarh Teofan Mărturisitorul, episcopul Niceei, Biserica Ortodoxă se va afla în a XXI-a duminică după Rusalii, numită şi a Sfinţilor Părinţi de la Sinodul 7 Ecumenic. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie din capitolul 8 de la Luca, prezintă Pilda Semănătorului.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această Duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioşilor din Parohia Rădeşti, protopopiatul Aiud.

Ierarhul nostru va oficia Slujba de binecuvântare a iconostasului noii biserici din localitate cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. Credincioşii ortodocşi din Parohia Rădeşti se află sub oblăduirea părintelui paroh Ioan Ghibescu.

Despre biserica parohiei Rădeşti şi despre programul slujbelor de duminică ne-a vorbit părintele paroh:

„Duminică, 11 octombrie, avem deosebita bucurie de a-l primi în mijlocul nostru, al credincioşilor din Rădeşti, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei, cu ocazia sfinţirii iconostasului şi a binecuvântării bisericii noastre.

Noul locaş de rugăciune cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” s-a construit din necesitatea credincioşilor ortodocşi de a avea o biserică a lor. Vechea biserică împreună cu terenurile parohiei şi casa parohială au fost revendicate în instanţă şi retrocedate cultului Greco-Catolic din localitate, în primăvara anului 2014. Datorită acestui fapt încă din anul 2008 s-a hotărât construirea unei noi biserici în Rădeşti, pe un teren din centrul satului cumpărat de către parohia noastră.

Piatra de temelie a fost aşezată în ziua de 02 octombrie 2008, iar lucrările de construcţie au început în ziua de 19 martie 2009, lucrări executate de către meşterul Şoş Ştefan din comuna Sic, judeţul Cluj, după un proiect realizat de domnul arhitect Marius Barbieri din Alba Iulia.

Din primăvara anului 2014, la Florii, ne-am mutat preot şi credincioşi în noua biserică deşi aceasta era acoperită parţial, doar turlele erau acoperite cu tablă, iar în interior era schelă, biserica nefiind tencuită. Am reuşit până la acel moment să montăm tâmplăria bisericii, geamuri şi uşi, şi a fost achiziţionat un clopot în greutate de 186 de kilograme, de la turnătoria Blotor din Satul Lung, Maramureş. Lucrările au continuat mai apoi, astfel încât la finalul anului 2014 tencuiala interioară a fost finalizată, de asemenea s-a introdus şi încălzirea prin pardoseală şi s-a montat pardoseala din marmură de Ruşchiţa.

În anul 2015 s-au finalizat lucrările exterioare, tencuit şi zugrăvit şi s-a amenajat spaţiul curţii bisericii, tot în acest an s-a montat iconostasul din lemn de stejar, executat de domnul Ioan Bălău din Aiud. Au fost sculptate şi două închinătoare, strana cântăreţilor şi două sfeşnice mari toate din lemn de stejar. Pictura iconostasului a fost realizată pe tăblii din lemn de tei de către doamna Adela Bălan din Aiud.

Acum când construcţia bisericii este gata nu putem decât să mulţumim bunului Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii bisericii noastre şi tuturor Sfinţilor, pentru ajutorul primit.

Mulţumim apoi Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei pentru grija şi dragostea cu care a vegheat la bunul mers al lucrărilor noastre. Mulţumim Centrului Eparhial cât şi tuturor binefăcătorilor şi ostenitorilor noştri.

Programul pentru duminică este următorul: la ora 9.00 sfinţirea apei; la ora 9.30 va avea loc întâmpinarea Înaltpreasfinţitului Părintelui nostru Irineu Arhiepiscopul Alba Iuliei iar între orele 10.00 şi 13.00 vor avea loc sfinţirea iconostasului, binecuvântarea bisericii, Sfânta Liturghie arhierească şi cuvântul de învăţătură, iar la ora 13.00 o agapă frăţească.

Aşteptăm cu nerăbdare şi negrăită bucurie pe Arhipăstorul nostru pentru a aduce har, pace şi binecuvântare în biserica noastă şi în sufletele credincioşilor noştri. Invităm şi aşteptăm pe cât mai mulţi preoţi şi credincioşi să participe împreună cu noi la această sărbătoare, o sărbătoare a ortodoxiei la Rădeşti aşa cum am numit-o noi, rugând pe bunul Dumnezeu să ne ajute, să ne ocrotească şi să ne binecuvinteze pe toţi.”
Share