Biserica Ortodoxă o pomenește astăzi pe Cuvioasei Parascheva

14 Octombrie 2015
În fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Or­todoxă de pretutindeni prăznuieşte pe Cuvioasa Maică Parascheva. În chip deo­sebit, ea este cinstită în Moldova, întrucât de mai bine de 350 de ani moaştele ei se găsesc la Iaşi, fiind izvor de bine­cu­vân­ta­re şi însă­nă­to­şire duhovnicească şi trupească pentru toţi cei care o cheamă în rugăciune să fie mijlo­ci­toa­re către Preamilostivul Dumne­zeu. Mărturie des­pre cinstirea adusă de strămoşii noştri Sfin­tei Parascheva sunt bisericile ctitorite cu hra­­mul Cuvioasa Parascheva nu numai în Mol­­­dova, dar şi în Tran­silvania şi în Tara Ro­mâ­­nească.

Cuvioasa Parascheva s-a născut în localitatea Epivat, Tracia, în prima jumătate a secolului al XI-lea. A părăsit de tânără casa părintească, intrând în monahism la o mănăstire din apropierea Constantinopolului. De aici a plecat în Tara Sfânta, la Ierusalim, retrăgându-se apoi în pustiul Iordanului, într-o mănăstire de maici. Aici a rămas pana la vârsta de 25 de ani, după care s-a întors în satul sau natal, Epivat, unde a mai trăit încă doi ani în post şi rugăciune. Moaştele Cuvioasei au fost păstrate aproape 200 de ani într-o biserica din Epivat, apoi la Târnovo, iar în secolul al XVI-lea, sfintele moaşte au fost duse la Constantinopol. În anul 1641, voievodul moldovean Vasile Lupu a reuşit să le aducă la Iaşi, aşezându-le în biserica Mănăstirii Sfinţii Trei Ierarhi, ctitoria sa. În prezent, moaştele Cuvioasei se afla în Catedrala mitropolitană din Iaşi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 28 februarie 1950, canonizarea unor sfinţi români, precum şi generalizarea cultului unor sfinţi ale căror moaşte se găsesc în ţara noastră. Prima slujbă închinată Sfintei Cuvioase Parascheva a avut loc în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la 14 octombrie 1955.
Share