Primele partituri în limba chineză pentru cântările liturgice ortodoxe

15 Octombrie 2015
Parohia ortodoxă închinată Sfinților Apostoli Petru și Pavel din Hong Kong a dezvoltat o colecție de cântări liturgice ortodoxe, pe baza intonațiilor din muzica populară chineză. Autorul acestei muzici liturgice este dirijoarea corului Bisericii Adormirii Maicii Domnului din Beijing (Patriarhia Moscovei), Nina Starostina - informează Agenția de știri Lăcaşuri Ortodoxe. [http://lonews.ro/educatie-cultura/20896-extraordinar-moment-unic-pentru-ortodoxie-primele-partituri-in-limba-chineza-pentru-cantarile-liturgice-ortodoxe-dupa-cantarile-traditionale-locale.html]

După cum a precizat parohul Bisericii Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Hong Kong, care a fost coordonatorul acestei lucrări, o carte intitulată "Dumnezeiasca Liturghie a Sfantului Ioan Gură de Aur - colectie de partituri chinezesti" este deja disponibilă, dar nu a fost scoasă încă într-un tiraj mare.

Potrivit participanților la proiect, scopul a fost acela de a face primii pași în crearea unei muzici ortodoxe autentice, ca parte a culturii muzicale chineze și, de asemenea, adaptarea slujbelor ortodoxe, la urechile credincioșilor ortodocsi chinezi, nu numai ca text, ci și ca melodie și ritm.

În prezent, China numără aproximativ 15.000 de credincioși ortodocși, dintre care cei mai multi trăiesc în Beijing, Shanghai și în provincia Heilongjiang, regiunile autonome Xinjiang și Mongolia Interioară.

Parohiile din Beijing, Shanghai și Guangzhou sunt deservite de clerici ai Patriarhiei Moscovei. În Hong Kong, slujesc preoți ruși și chinezi.
Share