Slujire Arhierească în Parohia Cipăieni, protopopiatul Luduș

16 Octombrie 2015
Duminică, 18 octombrie, când facem pomenirea Sfântului Apostol și Evanghelist Luca și a Sfântului Mucenic Marin cel Bătrân, Biserica Ortodoxă se va afla în Duminica a 20-a după Rusalii. Pericopa evanghelică rânduită să se citească la Sfânta Liturghie din evanghelia după Luca capitolul 7 versetele 11-16 ne prezintă Învierea tânărului din Nain.

În această duminică a Octoihului, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va oficia slujba de sfințire a bisericii parohiale din Cipăieni protopopiatul Luduș.

Mai multe detalii despre slujirea de duminică a Ierarhului nostru, cât și un istoric al bisericii parohiale, aflăm de la Părintele Paroh Moldovan Valer Ionel:

Parohia ortodoxă Cipăieni, judeţul Mureş, face parte din Protopopiatul Luduş şi are în jurisdicţie satul Cipăieni cu cătunele Vălişoara şi Pripoare, cu peste 400 de suflete. Din cele mai vechi timpuri denumirea localităţii a fost Chimitelnic - Chimitelnicul de Câmpie ce s-ar traduce prin pământul lui Kemény. În anul 1930 denumirea satului se schimbă în Cipăieni. În 1948 revine la vechea denumire Chimitelnic până în 1996. Din acest an şi până azi poartă numele de Cipăieni. Localitatea Cipăieni este un sat al comunei Sânger aşezat la estul comunei având ca vecini localităţile Iernut, Luduş, Cuci, Bogata, Iclănzel, Papiu Ilarian şi Sânger.

Locuitorii din Chimitelnic au participat în număr mare la Primul şi Al Doilea Război Mondial. Dintre ei s-a distins învăţătorul Vasile Moga decorat cu Ordinul Mihai Viteazul Clasa III. Din această localitate s-a ridicat viitorul secretar de stat şi ministru al agriculturii Cipăianu Gheorghe, ctitorul actualei biserici. În anul 1670 credincioşii ortodocşi au ridicat o biserică din lemn cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil dărâmată în 1924. Actuala biserică a fost construită în perioada 1924- 1927.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Irineu Pop al Alba Iuliei biserica cu hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a intrat în renovare generală din anul 2013. Astfel că în interior a fost executată o pictură în stil neobizantin de către pictorul Dorin Slevaş în tempera grasă. De asemenea, s-au făcut reparaţii la turlă şi acoperiş, iar casa parohială s-a reabilitat şi ea. La data de 18 octombrie 2015, duminică, îl aşteptăm pe Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Irineu Pop al Alba Iuliei să sfinţească biserica din micuţa noastră localitate. De asemenea, aşteptăm pe toţi credincioşii parohiei noastre împreună cu toţi oamenii de bună credinţă să participe şi ei la acest eveniment înălţător pentru întreaga comunitate. Pe ctitorii, binefăcătorii, donatorii, miluitorii şi ostenitorii sfântului locaşului acestuia să-i pomenească Domnul Dumnezeu întru Împărăţia Sa.
Share