Mănăstire bizantină veche de 1500 de ani, descoperită în deşertul Negev

4 Aprilie 2014
Săpăturile Autorităţii Israeliene de Antichităţi (IAA) au dus la descoperirea unei mănăstiri vechi de 1.500 de ani, cu mozaicuri colorate şi bine conservate, în deșertul nordic Negev al Israelulu.

Descoperirea a fost facută în apropierea aşezării de beduini Hura. Mănăstirea descoperită de arheologi masoara 20/35 metri. Cele mai impresionante mozaicuri au fost găsite în sala de mese a mănăstirii și în sala de rugăciune. Motivele florale, decoraţiunile geometrice, amforele, coșurile și o pereche de păsări decorează podeaua din mozaic a sălii de mese (trapeza). Modele în culori precum albastru, roșu, galben și frunzele verzi din mozaic împodobesc sala de rugăciune.

Podeaua de mozaic mai include 4 inscripții cu numele: Eliyahu, Nonus, Solomon și Ilrion – stareți ai mănăstirii. Inscripțiile indică, de asemenea, data în care a fost adaugată podeaua din mozaic, fapt care i-a ajutat pe arheologi, în prezent, să identifice perioada de ridicare a mănăstirii, ca fiind a doua jumătate a secolului al VI-lea dupa Hristos.

"Se pare că această mănăstire, situată în apropiere de aşezarea bizantină Horbat Hur, este o mănăstire dintr-o serie de mănăstiri amplasate alături de un drum care lega Transiordania cu Valea Be'er Sheva", a declarat directorul de excavari, Daniel Varga.

IAA, impreuna cu Compania Israel Netivei, municipalitatea din Hura și Asociatia Wadi Attir intenționează să mute mănăstirea și mozaicurile sale în apropiere.
Share