Mesajul IPS Arhiepiscop Irineu de Ziua Națională a României

30 Noiembrie 2015
Sărbătoarea noastră națională, 1 Decembrie 1918, este ziua în care s-a pus capăt robiei. Atunci a început era istoriei românilor liberi, unindu-se toți sub o singură stăpânire națională. Astfel, Alba Iulia se dovedește a fi cel mai istoric oraș al neamului românesc, precum au remarcat, în discursurile lor, bărbații făuritori ai Marii Uniri.

Anticul Apoulon al dacilor a devenit peste secole simbolul renașterii românești sub marele voievod Mihai Viteazul. La Alba Iulia prin Sfântul Mitropolit Simion Ștefan s-a făcut unirea în limbă a tuturor românilor răsfirați prin multe țări, însă la 1 Decembrie 1918 aici s-a realizat unirea Transilvaniei cu patria mamă, România, desăvârșindu-se statul național român.

La această mare sărbătoare avem prilejul de a mulțumi bunului Dumnezeu pentru bucurii și pentru încercări, dar mai ales pentru ajutorul pe care neamul nostru l-a simțit în momentele de grea cumpănă ale istoriei sale. Pace sfântă si binecuvântare dumnezeiască tuturor românilor din țară și de pretutindeni!
Share