Colinda studenţilor albaiulieni în parohia „Adormirea Maicii Domnului” Aiud

8 Decembrie 2015
Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, studenţii Cercului de Ingineria Mediului din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Exacte şi Inginereşti, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, coordonaţi de doamna dr. chim. Roxana Bostan, s-au aflat în mijlocul credincioşilor din parohia „Adormirea Maicii Domnului” Aiud, aflaţi sub păstorirea părintelui Ioan Aloman.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, tinerii au susţinut un recital de colinde, aducând bucurie şi nădejde în sufletele enoriaşilor. Perioada premergătoare praznicului Naşterii Domnului trezeşte rezonanţe afective de înaltă sensibilitate şi de puternică intensitate, creând o atmosferă sublimă şi un farmec aparte. La aceasta contribuie în cea mai mare măsură tradiţia veche şi scumpă a colindelor, care înfăţişează evenimentul de extraordinară importanţă al venirii în lume a Fiului lui Dumnezeu întrupat, într-un nimb de deosebită frumuseţe şi duioşie. Ca parte integrantă a folclorului religios, colindele prezintă o valoare nepreţuită prin originea şi, mai ales, prin vechimea lor. Astfel de colinde tradiţionale au răsunat în locaşul de închinare din Aiud, prevestind mult-aşteptatul praznic.

Şi întrucât sărbătorile de iarnă stau sub semnul darului, momentul a fost încununat prin împărţirea de cadouri, constând în ghiozdane, rechizite, dulciuri şi hăinuţe, unor copii nevoiaşi. Astfel, prezenţa iubitoare a tinerilor studenţi s-a împletit armonios cu bucuria darului, specifică perioadei în care ne aflăm.

Acţiunea studenţilor albaiulieni, care face parte din campania „De Crăciun bogăţia se măsoară în zâmbete”, este binevenită, având menirea de a ne apropia de adevăratul duh al Crăciunului, fiind, de asemenea, o încercare de a ne face mai buni şi de a ne aduce mai aproape de Dumnezeu.

Cercul de Ingineria Mediului s-a constituit la iniţiativa doamnei prof. univ. dr. Maria Popa şi a domnului lect. univ. dr. Mihai Corcheş, în anul 2014, având ca obiective principale: stimularea interesului şi preocupărilor faţă de cunoaşterea naturii, efectuarea de aplicaţii practice şi vizite de lucru in scopul evidenţierii evenimentelor, fenomenelor şi proceselor cu impact puternic asupra mediului, promovarea educaţiei ecologice şi răspândirea ei prin mijloace de informare mass-media în rândul populaţiei şi, mai ales, al tinerilor, participarea la acţiuni de curăţire, recuperare şi protejare a mediului.

Pr. Nicolae Aloman
Share