ACUM
    Saturday, 31 October
  10°C in Alba Iulia
Vizite canonice în parohiile Protopopiatului Sighişoara
Actualitatea eparhială

Vizite canonice în parohiile Protopopiatului Sighişoara

09 Apr 2014
08:16
Ieri, 8 aprilie 2014, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu, însoţit de către Părintele Protopop Ovidiu Dan, a efectuat vizite canonice în zece parohii din Protopopiatul Sighişoara. Traseul pastoral a cuprins parohiile: Bălăuşeri, Coroiu Mic, Ormeniş, Sântioana, Daneş, Albeşti, Boiu, Archita, Saschiz şi Mihai Viteazu. La sfârşitul lunii martie, respectiv în data de 31, Înaltpreasfinţia Sa a mai vizitat un număr de 10 parohii şi filii din Protopopiatul Târgu-Mureş.

Întâlnirile cu părinţii parohi şi cu credincioşii din aceste parohii creează momente de mare bucurie, atât pentru Ierarhul nostru, cât şi pentru fiecare preot paroh în parte şi pentru enoriaşii săi. Cu acest prilej, ei au ocazia de a se întâlni cu Înaltpreasfinţia Sa şi de a-i prezenta, de la faţa locului, problemele şi greutăţile cu care se confruntă parohia, dar şi satisfacţiile pe care le oferă misiunea preoţească.

În cadrul vizitelor canonice, Înaltpreasfinţitul Irineu le-a oferit păstorilor sufleteşti sfaturi de încurajare în frumoasa lor misiune – aceea de a fi „crainici ai cerului” – care le-a fost încredinţată de către Dumnezeu la alegerea lor întru cele sfinte. Totodată, le-a împărtăşit şi câteva îndrumări pastoral-misionare şi administrativ-gospodăreşti, pentru o mai bună organizare parohială, din punct de vedere disciplinar şi canonic.

De asemenea, credincioşilor din aceste parohii le-a pus la suflet cuvinte de folos şi sfaturi duhovniceşti în ceea ce priveşte trăirea credinţei lucrătoare prin iubire. Aceasta le dăruieşte demnitatea nobilă de a fi creştin, adică „fiu al luminii” şi „fiu al Învierii”. Ei trebuie să aibă mereu nădejdea că, orice s-ar întâmpla, Hristos-Domnul este Biruitorul morţii şi al iadului şi are puterea de a transforma tristeţea în bucurie şi înfrângerea în biruinţă veşnică.

În ceea ce priveşte vizitele pastorale de ieri, Înaltpreasfinţia Sa a spus: „Din nou, m-am aflat astăzi pe plaiurile româneşti şi pitoreşti ale judeţului Mureş, de data aceasta în protoieria Sighişoara. În cele zece parohii, am fost întâmpinat, cu bucurie, de către preoţii noştri, harnici lucrători în ogorul Domnului, şi de către creştinii noştri, pentru care credinţa ortodoxă înseamnă viaţă în Hristos. Atenţia mea s-a îndreptat, cu precădere, spre păstorii sufleteşti, pe care i-am încurajat să facă „lucrul evanghelistului” şi să fie solidari cu poporul lui Dumnezeu. Iar credincioşilor din aceste parohii le-am oferit cuvântul adevărului. Totodată, i-am îndemnat să rămână neclintiţi în duhul Legii strămoşeşti, avându-l drept model pe Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu”.