Slujire Arhierească la Târgu Mureş

Astăzi, 27 decembrie, în cea de-a treia zi de Crăciun, când sunt pomeniţi Sfântul Apostol întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan şi Sfântul Cuvios Teodor Mărturisitorul, Biserica Ortodoxă se află în duminica după Naşterea Domnului. Pericopa evanghelică rânduită să se cinstească în această zi la Sfânta Liturghie este de la Evanghelistul Matei, capitolul 2 versetele de la 13 la 23 şi prezintă fuga în Egipt.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică, la biserica cu hramul „Învierea Domnului” a parohiei Târgu Mureş VII, unde va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul de misiune al Centrului Eparhial, format din studenţi ai Facultăţii de Teologie din Alba Iulia.

La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu şi numeroşii credincioşi prezenţi, au fost colindaţi de un grup de tineri din cadrul ligilor studenţilor creştini ortodocşi din Alba Iulia şi Cluj Napoca, îmbrăcaţi în costume populare româneşti.

Părintele Paroh, Vasile Citirigă, ne-a oferit mai multe detalii despre vizita arhierească de la Târgu Mureş:

„Catedrala Învierea Domnului din Tg. Mureş, situată la intersecţia Bvd. 1 Decembrie 1918 cu Bvd. Pandurilor, a fost construită după evenimentele din Decembrie 1989. Concret lucrările au demarat doar în 1993, iar la un an în decembrie 1994 am săvârşit prima slujbă în subsolul lăcaşului de cult. Prima slujbă în spaţiul de la parterul bisericii am sîvârşit-o la Praznicul Naşterii Domnului din anul 2004.

Biserica are lungimea de 40 metri, lăţimea de 24 metri şi înălţimea de 40 metri, structura catedralei este din beton şi fier, inclusiv cele cinci cupole. Are formă de cruce greacă înscrisă şi la proiectarea ei, arhitectul Voicu Vintilă Florea a folosit ca matrice Biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Curtea de Argeş, fosta biserică mitropolitană din Târgovişte precum şi Biserica din Snagov.

Fondurile necesare construirii au fost donate de credincioşii din Cartierul Tudor Vladimirescu unde este situată biserica şi de diverse societăţi comerciale, dar mai mult de jumătate din aceste fonduri au fost atrase cu osteneala poetului Adrian Păunescu. Spaţiul actual de la parter a fost inaugurat în 2004 la Praznicul Naşterii Domnului, ca urmare pentru noi, vizita pe care ne-o face Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu şi slujba arhierească din această zi are o semnificaţie aparte, fiindcă aduce sporul necesar de festivitate de când ne bucurăm de acest spaţiu sacru.

Naşterea Domnului este o sărbătoare a darurilor pe care le face Dumnezeu oamenilor şi oamenii şi le fac reciproc, urmând exemplul lui Dumnezeu Tatăl, care a făcut lumii cel mai mare dar trimiţându-i acesteia pe Fiul Său. Arhiereu veşnic, Hristos a investit şi dintre oamenii muritori arhierei, pentru ca darul Tatălui să se împărtăşească lumii până la sfârşitul veacurilor. Astfel vizita Întâistătătorului nostru, se înscrie perfect în semnificaţia Naşterii Domnului şi accentuează experierea ei ca dar, prin lucrarea reprezentantului văzut al Arhiereului veşnic, Hristos. Acum 11 ani am primit în dar de la Dumnezeu locaşul de rugăciune, iar acum darul acesta trăieşte plinătatea vieţii liturgice prin liturghia arhierească. Mulţumim lui Dumnezeu pentru aceste împliniri şi Înaltpreasfinţitului Irineu pentru osteneala de a ne onora cu prezenţa.”

Share