Slujire arhierească în municipiul Alba Iulia

22 Ianuarie 2016
Duminică, 24 ianuarie, când sunt pomeniţi Sfânta Cuvioasă Xenia şi Sfântul Ierarh Filon, episcopul Carpasiei, Biserica Ortodoxă se va afla în cea de a XXXI-a duminică după Rusalii. În cadrul Sfintei Liturghii este rânduit a se citi pericopa din capitolul 18,35-43 al Evangheliei după Luca, ce prezintă Vindecarea orbului din Ierihon.

Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei va fi prezent în această duminică din perioada Octoihului în mijlocul credincioşilor din Municipiul Alba Iulia.

Arhipăstorul nostru va sluji Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură în biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a parohiei Cetate I din oraşul nostru.

Slujitori la altarul acestui locaş de închinare sunt preoţii Ilarie Moldovan şi Alexandru Moldovan.

Despre prezenţa ierarhului nostru în această comunitate ne-a vorbit părintele paroh Ilarie Moldovan:

„Ziua de 24 ianuarie 2016, pe lângă faptul că este o zi de suflet pentru toţi românii, este un moment de mare bucurie duhovnicească pentru enoriaşii parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - Cetate I Alba Iulia cât şi pentru păstorii lor duhovniceşti, întrucât ne vom bucura de prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, care va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură.

Este prima Liturghie Arhierească săvârşită în biserica parohiei noastre de către ierarhul nostru de la instalarea sa în scaunul de Arhiepiscop al Alba Iuliei, dar care ne-a vizitat şi anul trecut în data de 17 septembrie 2015, cu ocazia vizitelor pastorale efectuate în protopopiatul Alba Iulia.

Ierarhul nostru va fi întâmpinat la orele dimineţii, ora 9.30, de preoţi şi credincioşi. Apoi va săvârşi Sfânta Liturghie şi va rosti cuvântul de învăţătură. În cadrul Sfintei Liturghii Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu va hirotoni întru preot pe tânărul licenţiat al Facultăţii de Teologie din Alba Iulia, specializarea teologie pastorală, Todea Cătălin pe seama parohiei Pătrângeni, protopopiatul Alba Iulia.

Pentru o parohie prezenţa arhiereului locului este un moment important pentru că ierarhul trebuie să cunoască situaţia şi starea de spirit, de progres duhovnicesc al unei parohii, deoarece parohia este socotită nucleul principal al bisericii. De aceea prezenţa ierarhului în parohia noastră este o misiune pentru a constata la faţa locului viaţa duhovnicească a credincioşilor şi a preoţilor.

Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Cetate I Alba Iulia, deşi este o parohie tânără, este o parohie cu oameni deosebiţi, blânzi, credincioşi şi ospitalieri, care-şi duc viaţa de zi cu zi în această parte a municipiului şi lucrează după puteri, cu frică şi cutremur, la propria lor mântuire.

Ea a fost înfiinţată în anul 1991, fiind desemnat atunci ca preot paroh preacucernicul părinte Teodor Alb. Imediat după înfiinţarea parohiei părintele Teodor Alb va începe demersurile pentru construirea unui locaş de cult. Punerea pietrei de temelie pentru biserica actuală cu hramul Sfântul mare Mucenic Gheorghe s-a făcut în ziua de 21 aprilie 1991, Duminica Mironosiţelor, iar în anul 1993, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci, 14 septembrie, a fost binecuvântată pentru a se putea săvârşi slujbele religioase. Sfinţirea propriu zisă a locaşului de cult s-a făcut în data de 25 aprilie 2004.

De-a lungul timpului parohia a fost păstorită de următorii preoţi: Preot Teodor Alb paroh 1991-2012, Preot Emil Jurcan preot slujitor 1997-2002, Preot Ioan Cozma preot slujitor 2010-2012, Preot Ilarie Moldovan paroh 2012-până în prezent şi Preot Alexandru Moldovan preot slujitor 2012-până în prezent.

Invităm la acest moment deosebit din viaţa parohiei noastre pe toţi credincioşii noştri, pe credincioşii din oraş şi pe toţi cei ce iubesc biserica lui Dumnezeu.”
Share