Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent astăzi, 19 februarie 2016, la cazarma militară 614 din Târgu Mureş, unde grupul cadrelor militare din Brigada 6 Operaţii Speciale „Mihai Viteazul” a avut ceremonia de plecare în Teatrul de Operaţii Afganistan.
După trecerea formaţiei în revistă, ierarhul nostru a oficiat de la ora 11.00 slujba de Te Deum, la încheierea căreia a înălţat o rugăciune de binecuvântare pentru militarii care pleacă în teatrul de operaţii punându-le la suflet şi un cuvânt de îmbărbătare.
Referindu-se la grupul militarilor Arhipăstorul nostru a spus:
„Acest corp de ostaşi din Târgu Mureş, temeinic instruiţi şi înzestraţi cu spirit de sacrificiu şi cu simţul răspunderii, se deplasează într-o zonă de conflicte. Acolo, au sarcina de a asigura stabilitatea şi de a îndepărta spectrul morţii şi al distrugerii ce cauzează pagubă şi suferinţă . Cunoscând virtuţile lor morale şi militare suntem încrezători în capacitatea lor de a fi heralzi ai binelui şi ai păcii în pământ străin. Totodată îl rugăm pe Domnul Savaot să-i îngrădească permanent cu îngeri protectori, să-i ferească de rău şi, după o misiune rodnică, să-i aducă sănătoşi şi mulţumiţi la casele lor.”
La eveniment a fost prezent Ministrul Apărării Naţionale, domnul Mihnea Ioan Motoc şi şeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, alături de reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, reprezentanţi ai administraţiei locale, rude şi apropiaţi ai militarilor care urmează să plece în misiune.
Militarii români vor executa, pe o perioadă de aproximativ şase luni, activităţi de instruire şi consiliere ale forţelor de securitate afgane, în cadrul misiunii NATO "Resolute Support".
Anul acesta, în luna aprilie, se vor împlini 10 ani de când forţele româneşti pentru operaţii speciale acţionează în teatrul de operaţii din Afganistan.
Potrivit legii, Forţele pentru Operaţii Speciale (FOS) sunt forţe special instruite şi dotate pentru executarea misiunilor specifice de cercetare specială, acţiuni directe şi asistenţă militară în ţară şi în teatrele de operaţii militare, având componente din toate categoriile de forţe ale armatei.
Militarii din Forţele de Operaţii Speciale româneşti sunt antrenaţi simultan ca paraşutişti, scafandri şi alpinişti, fiind capabili să facă faţă oricărei situaţii deosebite impuse de realitatea de pe câmpul de luptă.