Părintele Vaida Dănilă a trecut la cele veșnice

25 Februarie 2016
Preot VAIDA DĂNILĂ, Pâclişa

( 1944 – 2016 )

Vrednicul de pomenire, părintele Vaida Dănilă s-a născut la data de 01 octombrie 1944 în comuna Chiuieşti-Strâmbu, jud. Cluj, din părinţii Ioan- Porfirie şi Teodosia, o autentică familie de ţărani români. Prima parte a vieţii şi copilăria i-au fost binecuvântate în casa părintească, apoi la Școala Primară şi Generală în satul natal, între anii 1952-1956 şi 1960-1963.În anul 1962 părinţii săi se mută în comuna Lunca Mureşului, jud. Alba.

Între anii 1963-1964 a lucrat la fabrica de cărămidă Războieni ca muncitor necalificat, iar în 1964 a plecat la Școala Comercială din oraşul Brăila pe care a absolvit-o în anul 1966.Din anul 1966 până în 1968 a lucrat în comerţ pe diferite funcţii: merceolog, gestionar ospătar sau orice a fost nevoie pentru a-şi asigura existenţa.

În anul 1970, cu binecuvântarea părinţilor, s-a căsătorit cu Mârza Viorica din comuna Chiochiş, jud. Bistriţa-Năsăud, formând o familie temeinică, bazată pe încredere, responsabilitate şi jertfelnicie. Astfel, Dumnezeu le-a binecuvântat căsnicia cu cei doi băieţi: Ciprian-Teodor şi Marius-Vasile.

Simţind o puternică chemare lăuntrică, a ales calea preoţiei, astfel încât, în data de 07 martie 1971 (Duminica Ortodoxiei) a fost hirotonit diacon în paraclisul Mănăstirii Curtea de Argeş de către Arhiereul Pavel Şerpe, iar în 22 iulie, acelaşi an, a fost hirotonit preot în Catedrala Ortodoxă din Cluj-Napoca pe seama parohiei Ticu-Sat, comuna Aghireş, judeţul Cluj, unde a slujit până în 01 decembrie 1976, când a fost transferat la cerere în Eparhia Alba Iuliei, parohia Pâclişa, unde a slujit până la sfârşitul vieţii pământeşti.

Între anii 1980-1982 îşi completează studiile seminariale la Cluj-Napoca (de 5 ani), apoi dă examen la Institutul Teologic Universitar din Sibiu, unde reuşeşte, dar nu a putut continua până după anul 1989. Deşi a profitat de această şansă, a fost nevoit să abandoneze după doi ani, din motive financiare.

Activitatea pastoral misionară a părintelui Dănilă Vaida s-a desfăşurat în cele trei parohii care i-au fost încredinţate, pe două coordonate:

În plan pastoral - misionar, a depus un efort susţinut pentru turma ce i-a fost încredinţată, slujind conform principiului paulin:„Propovăduieşte cuvântul, stăruieşte cu timp şi fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare şi învăţătura.”(2 Tim. 4,2) binecunoscând faptul că efortul duhovnicesc nu este zadarnic şi „vrednic este lucrătorul de plata sa” (Lc. 3,7). Astfel, pe lângă activitatea edilitar – gospodărească, cea mai mare parte a timpului a dedicat-o zidirii sufleteşti a credincioşilor, căutarea oii pierdute(Lc.15,6), şi împărtăşirii ”Pâinii Vieţii”(In.6,35)

În plan familial, viaţa sa a fost o slujire continuă, fiind devotat vieţii de familie şi educaţiei copiilor, iar momentele de încercare de care a avut parte deseori, le-a presărat cu îndelungă răbdare, asemenea lui Iov, care mărturisea: „Dar El cunoaşte şi umbletul meu şi starea mea pe loc şi dacă ar fi să mă treacă prin cuptor de foc, voi ieşi din cuptor curat ca aurul.M-am ţinut cu pasul meu după pasul Lui, am păzit calea Lui şi nu m-am abătut din ea.”( Iov 23,10-11).

Cunoscând şi împlinind toate acestea, în anul 2009 s-a pensionat, dedicându-se exclusiv rugăciunii şi familiei. După o viaţă dedicată Domnului Hristos, la data de 23 februarie 2016, părintele Dănilă Vaida, în urma unor suferinţe mai vechi, s-a mutat la cele veşnice, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din municipiul Alba Iulia.

Veşnică să îi fie pomenirea, iar Domnul Hristos să îl odihnească cu drepţii Săi.

Protopop,

Pr. Teofil Slevaş,

Protopopiatul Ortodox Alba Iulia
Share