Slujire Arhierească în Protopopiatul Reghin

28 Februarie 2016
Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei a fost prezent în această a doua Duminică din perioada Triodului, în mijlocul credincioşilor parohiei „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din municipiul Reghin. Arhipăstorul nostru a slujit Sfânta Liturghie şi a rostit cuvântul de învăţătură în această comunitate află sub păstorirea Părintelui Dorin Toderic.

Raspunsurile la Sfanta Liturghie au fost date de un grupul de misiune al Centrului Eparhial, format din studenti de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. La finalul slujbei, parintele paroh a oferit IPS Arhiepiscop Irineu, din partea parohiei, o icoana reprezentand Cina cea de Taină.

Despre istoricul parohiei și vizita arhipăstorului nostru de la Reghin ne-a vorbit părintele paroh:

„În partea nord estică a podișului Transilvaniei, aproape de vărsarea Gurghiului în râul Mureș este așezat orașul de pe deal, municipiul Reghin, nu departe de munții Căliman, la o distanță de 32 de kilometri de Târgu Mureș. Pe lângă populația românească, majoritar ortodoxă, conviețuiesc în bună înțelegere și creștinească dragoste și alte confesiuni. Ca urmare a creșterii numărului de familii ortodoxe credincioșii din cartierul Unirii al municipiului Reghin au solicitat în anul 2001 înființarea unei noi parohii și construirea unei biserici de cartier pentru cele peste 600 de familii. În urma acestei cereri este aprobată înființarea parohiei ortodoxe Sfinții Împărați Constantin și Elena din cartierul Unirii, preot paroh fiind numit părintele Dorin Toderic. De îndată s-a trecut la organizarea unității, s-au organizat alegerile pentru membri consiliului și comitetului parohial. De asemenea s-au început depersurile pentru obținerea unuei suprafețe de teren în cartier în vederea înălțării unui lăcaș de cult și închinare lui Dumnezeu.

Prin amabilitatea domnului primar Marian Traian, parohia a primit un teren și cu ajutorul substanțial al domunui director Emil Farago a fost înălțată o capelă în această zonă în care s-a slujit pe toată perioada cat s-au desfășurat lucrările de ridicare a noii biserici. În anul 2002 la 01 septembrie, s-a pus piatra de temelie a noului lăcaș de închinare din parohia noastră. După efectuarea studiului geologic și a celorlalte de trebuință au început lucrările de construcție. În primăvara anului 2006 au început lucrările de zidărie la noua biserică. Construcția este în stil bizantin cu două turle în față și o turlă mare deasupra naosului, înălțându-se până la aproape 30 de metri. În anul 2008, după ce s-au demarat și lucrările din interior, s-au confecționat cele 28 de ferestre și s-au montat geamuri termopan. După executarea dulgheriei la turle, pentru învelitore s-a folosit tablă lindab lucrare efectuată de niște muncitori calificați din Reghin. În iarna anului 2010 au demarat lucrările de electrificare a bisericii și de asemenea s-a primit aprobarea de instalare a gazului metan pentru ca biserica să fie încălzită. Pe data de 16 ianuarie 2011 în prezența și cu slujirea ierarhului locului a fost oficiată prima liturghie arhierească în noua biserică. Lucrările au continuat cu tencuiala interioară apoi confecționarea și montarea iconostasului din lemn de stejar sculptat împodobit cu frumoase picturi tradiționale.

După împrejmuirea bisericii cu gard din fier au fost făcute demersurile pentru executarea picturii. Sub supavegherea domnului maestru Gavrilean Nicolae din Gura Humorului s-au început lucrările de pictură în anul 2014, cu ucenicul Miron Cristian și se continuă și în prezent. Efortul a fost deosebit, sprijinul majoritar a fost din partea credincioșilor din parohie dar ne-am bucurat și de sume de bani de la bugetul de stat al României, Ministerul Culturii și Cultelor, Primăria Reghin și Consiliul Județean Mureș. La ora actuală suntem pregătiți să-l primim pe înaltul nostru ierarh, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu al Alba Iuliei și în data de 28 februarie ne vom bucura să fie prezent în mijlocul nostru, săvârșind Sfânta Liturghie.

Bucuria noastră este deplină acum când ierarhul nostru se va afla în comunitatea noastră, și nădăjduim împreună cu credincioșii ca în cursul anului viitor să finalizăm lucrările de pictură și să stabilim o data de comun acord pentru sfințirea noii biserici. Acestea sunt gândurile noastre creștinești și nădăjduim că bunul Dumnezeu ne va ajuta și având și sprijinul credincioșilor vom finaliza această lucrare măreață care întradevăr este de trebuință și unde credincioșii noștri își găsesc loc de întâlnire cu Dumnezeu, la ceas de rugăciune, în duminici și sărbători.”

[gallery ids="8119,8120,8121"]
Share