O nouă ediţie a Didahiilor Sfântului Antim Ivireanul

4 Aprilie 2016
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrarea „Sfântul Antim Ivireanul - Didahii”. Această nouă ediţie a Didahiilor Sfântului Antim a fost publicată în contextul declarării anului 2016, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca An comemorativ al Sfântului Ierarh Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti.

Ediţia a fost îngrijită de arhim. Mihail Stanciu şi de prof. dr. Gabriel Ştrempel, membru de onoare al Academiei Române şi directorul onorific al Bibliotecii Academiei. În paginile volumului, se evidenţiază rolul deosebit de important pe care l-a avut acest ilustru ierarh martir la edificarea Bisericii noastre şi a culturii române.

În paginile lucrării cititorii vor descoperi două studii introductive în care sunt evidenţiate învăţăturile Sfântului Antim, precum şi frumuseţea exprimării lor în limba veche românească şi un tabel cronologic, ce punctează momentele importante din viaţa şi activitatea marelui mitropolit. În continuare, sunt prezentate Didahiile Sfântului Ierarh Antim Ivireanul, care au fost elaborate în intervalul 1708-1711, cu excepţia a două sau trei cuvântări ocazionale. Faţă de ediţia din 1997, predicile au fost reordonate şi regrupate după ordinea sărbătorilor în curgerea anului bisericesc, astfel încât să poată fi uşor găsite de către preoţii şi credincioşii care caută cuvinte de folos la zile mari. La finalul cărţii a fost adăugat un glosar extins pentru explicarea termenilor teologici sau arhaici. Ediţia se încheie cu o bibliografie vastă, actualizată, despre scrierile dedicate Sfântului Antim Ivireanul.

Ziarul LUMINA [http://ziarullumina.ro/o-noua-editie-a-didahiilor-sfantului-antim-ivireanul-110905.html]
Share