Concert al Coralei Patriarhiei la Alba Iulia

8 Aprilie 2016
Imaginea a fost ștearsă.Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia organizează mâine seară, 09 aprilie 2016, după slujba Vecerniei un concert religios. Vor prezenta o serie de piese din repertoriul coral, membrii Coralei „Nicolae Lungu” a Patriarhiei Române. Formația este sub conducerea Pr. Lect. Dr. Stelian Ionaşcu.

Cu o vechime de peste 200 ani, Corala Patriarhiei Române reprezintă pentru modernitate mărturia evoluţiei muzicale polifonice la noi. Pupitrul corului a găzduit de-a lungu vremii nume de excepţie în dirijat şi compoziţie. Aceşti artişti au adus constant noi forme şi direcţii în evoluţia muzicii corale româneşti şi au pus mai presus de orice dragostea pentru muzică, religie şi societate.

Se poate spune fără a greşi că parcursul istoric al muzicii polifonice a fost influenţat de mişcările de ordin social şi cultural, îmbinându-se astfel ideologia dominantă a epocii cu identitatea proprie a fiecărui compozitor şi interpret.

Deşi au existat mereu critici ţintind fie stilul componistic, fie dirijorii şi corul, timpul a demonstrat locul aparte pe care îl ocupă frumosul în viaţa oamenilor. Exprimat prin cuvinte simple adresate lui Dumnezeu, susţinut melodico-armonic de o sonoritate caldă, firească, perceptibilă de către toţi ascultătorii, frumosul se conturează în rugăciunea cântată.

Repertoriul Coralei Patriarhiei este vast, preponderent religios şi liturgic, din paleta largă componistică – de la piese clasice la cele contemporane – fiind riguros selectate partiturile care se încadrează cu demnitate în spaţiul liturgic al Catedralei Patriarhale.

Efortul unei asemenea corale este substanţial; două repetiţii săptămânal şi concertul (răspunsurile litrugice) din fiecare duminică şi sărbătoare solicită corul cel puţin ca într-un concert susţinut de orice formaţie profesionistă pe scenă, totul petrecându-se „live”, în direct, într-un dialog permanent cu slujitorii Sfântului Altar, după o rânduială tipiconală riguros stabilită. Sonoritatea este distinctă, o formaţie cu armonice de cor de filarmonică, plămădită din voci mature dar şi în formare, dând sens unei chemări scripturistice: „Toată suflarea să laude pre Domnul...”

Corala îmbină în componenţa sa persoane care deja activează în coruri profesioniste dar şi profesori, intelectuali, studenţi teologi sau absolvenţi de Conservator, cu toţii dăruiţi pentru această slujire (coslujire) în Biserică; pentru fiecare este un act de dăruire şi dragoste pentru cântul coral bisericesc.Imaginea a fost ștearsă.
Share