A șasea ediție a Festivalului „Din dragoste pentru frumos”, Paris, 13-16 Mai 2016

13 Mai 2016
În perioada 13-16 mai a.c., în capitala franceză, se desfășoară Festivalul anual de artă, cultură și teologie intitulat „Din dragoste pentru Frumos” (Pour l'amour de la Beauté). Ajuns deja la cea de-a VI-a ediție, festivalul, care a devenit o frumoasă tradiție în viața diasporei românești, este organizat de Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (prin Sectorul Cultural), în colaborare cu Ambasada României la Paris și Institutul Cultural Român, care împreună îşi propun să aducă, prin valorile ortodoxiei, o abordare creatoare a provocărilor contemporane. Scopul principal al acestui eveniment este de a aduce în atenţia publicului iubitor de frumos, creaţii artistice impregnate de o căutare asiduă a divinului. Prin dezbaterile organizate în jurul acestora, festivalul tentează o înţelegere a modului în care omul, căutând vecinătatea absolutului, îşi sublimează formele de manifestare şi de expresie. Cultivând arta şi frumosul, aceasta propune un efort de ascuţire a sensibilităţii până la a deveni organ de cunoaştere, facilitându-ne apropierea de Dumnezeu, Creatorul şi Izvorul frumuseţii.

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Mitropolitului Iosif, preia ca în fiecare an tematica de reflecție propusă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Anul acesta este an omagial al educației religioase a tineretului creștin ortodox, an comemorativ al Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și al tipografilor bisericești, tot în acest an fiind comemorat și sculptorul român Constantin Brâncuși.

Festivalul cuprinde o serie de manifestări, precum: conferințe, concerte de muzică clasică și românească, expoziții și ateliere de creație, proiecții de film, lecturi, spectacole, toate acestea cu participarea unor importante personalități din domeniul artistic, istoric și teologic. Printre invitații din acest an se numără Arhim. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim, București, actorul american convertit la Ortodoxie Jonathan Jackson, împreună cu soția sa actrița Elisa Jackson, Doina Lemny, conservator la MNAM, Centrul Georges Pompidou, Matei Cazacu, istoric și cercetător CNRS, diaconul Cristian Suciu, doctorand ENS.

Festivalul debutează vineri, 13 mai, la Ambasada României, cu un cuvânt de deschidere al Mitropolitului Iosif, urmat de un cuvânt de bun venit al ambasadorului României la Paris, Execelența Sa Dl. Luca Niculescu. Unul dintre momentele artistice ale primei seri va fi Concertul de muzică românească susținut de corala Catedralei Sfinții Arhangheli din Paris, dirijată de Ionuț Furtună, ce va fi încadrat de Gala copiilor – Concert susținut de grupul muzical al copiilor din regiunea pariziană.

Manifestările programate pentru a doua zi vor avea loc la Biserica Saint-Sulpice, Cripta Puțului. După Sfânta Liturghie și momentul de deschidere a zilei dedicate educației tineretului creștin, de către ÎPS Iosif, urmează conferința „Educația în perspectiva Sfinților Părinți” susținută de Arhim. Mihail Stanciu de la Mănăstirea Antim, București. În continuare, este programată a doua conferință cu titlul „Educația pentru materie și educația pentru zbor”, apoi prezentarea filmului „Artistul creștin și lumea”, cu actorul hollywoodian Jonathan Jackson și soția sa, Elisa. Ziua se va încheia cu o vizită ghidată la Atelierul lui Constantin Brâncuși, unde va avea loc conferința „Frumosul brâncușian sau în căutarea esenței lucrurilor”, susținută de Doina Lemny, conservator la MNAM, Centrul Georges Pompidou.

Acest eveniment continuă duminică, în cea de-a treia zi, la Reședința Mitropolitană, cu participarea la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de către ÎPS Mitropolit Iosif. În cadrul acesteia, la momentul rânduit, Înaltpreasfinția Sa va hirotoni întru preot pe diaconul Ioan Filimon-Todoran, doctorand al Școlii Doctorale de Teologie din cadrul Universității „1 Decembrie 1918”, din Alba Iulia. După Sfânta Liturghie este prevăzută o serbare câmpenească cu bucătărie tradițională românească, urmată de un spectacol cu și pentru copii, coordonat de Prof. Dr. Natalia Lazăr, de la Muzeul Țării Oașului. Până la momentul vecerniei, participanții se vor mai bucura de un târg, expoziții și ateliere de creație, managerul manifestării fiind Dl. Gheorghe Cârciu.

Luni, în ultima zi a festivalului, după deschiderea zilei dedicate Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul și tipografilor bisericești, de către ÎPS Iosif, urmează conferințele „Pe urmele Sfântului Antim Ivireanul” (prezentată de Arhim. Mihail Stanciu) și „Momente dramatice din viața lui Antim și sfârșitul său” (prezentată de Matei Cazacu, istoric și cercetător CNRS). În partea a doua a zilei, participanții la festival vor avea ocazia de a asista la un vernisaj expoziție de manuscrise și carte veche, precum și de a asculta predicile Sfântului Antim, în lectura Preotului Octavian Dabija. În continuare, urmează conferința „Ortodoxia plurală a lui Antim Ivireanul”, susținută de Diac. Cristian Suciu, doctorand ENS și filmul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul și epoca sa”, o producție Apostolia TV, 2016. Festivalul se încheie cu un concert de muzică clasică și muzică românească veche în două părți al Grupului Ô-ARTA.

Astfel, Festivalul „Din dragoste pentru Frumos”, un eveniment de artă, cultură şi teologie încearcă să dedice câteva zile frumosului și frumuseții, sub auspiciile unor întâlniri artistice majore, spre bucuria și îmbogățirea spirituală a celor ce vor fi prezenți.

Diac. drd. Ioan Filimon-Todoran
Share