Slujbă de Te-Deum cu ocazia aniversării a 20 ani de la înființarea Școlii Gimnaziale „Zaharia Boiu” din Sighișoara

16 Mai 2016
Luni, 16 mai 2016, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent în municipiul Sighișoara, cu prilejul manifestărilor dedicate aniversării a 20 de ani de la înființarea Școlii Gimnaziale ,,Zaharia Boiu”. În deschiderea evenimentului, Arhipăstorul nostrua oficiat slujba de Te Deum și a rostit o rugăciune de binecuvântare pentru dascălii și elevii acestei instituții de învățământ.

În prezența oficialităților județene și locale, Întâistătătorul Eparhiei noastrea susținut un discurs în care a evidențiat personalitatea preotului Zaharia Boiu (1834 – 1903), originar din cetatea Sighișoarei, care prin întreaga sa activitate de pedagog, poet, publicist, membru corespondent al Academiei Române (1890) a păstrat nestinsă flacăra neamului românesc în sufletele enoriașilor și învățăceilor săi.

Așa cum ne dovedește întreaga istorie națională, Biserica a însemnat pentru poporul român locul în care ne-am născut ca fii ai Împărăției, dar și ai neamului nostru. Ca o adevărată mamă a neamului, Biserica a adunat sub aripa ei protectoare fiii acestui popor născut creștin, oferindu-le adăpostire, educație, unitate, comuniune și creștere duhovnicească. Precum mulți alți sacerdoți ai Bisericii noastre și-au dedicat viața propășirii neamului nostru, așa și preotul Zaharia Boiu a reușit prin activitatea sa să susțină învățământul românesc din Transilvania, într-o perioadă dificilă a istoriei noastre. În acest sens, dascălii și elevii sighișoreni îi sunt recunoscători și îl cinstesc pe acest cucernic înaintaș care a înființat prima școală românească din Sighișoara.

[gallery link="file" ids="9039,9040"]
Share