Examen de autorizare a pictorilor bisericeşti

24 Mai 2016
La Centrul cultural-social „Iustin Patriarhul” de lângă Facultatea de Teologie Orto­doxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, s-a desfăşurat ieri, 23 mai, examenul de autorizare a stagiarilor, care au finalizat perioada de practică regulamentară pe şantierele aprobate de Patriarhia Română.

Prima probă a examenului de autorizare a stagiarilor a fost proba practică, susţinută de candidaţi la capela Spitalului Clinic de Urgenţă pentru copii „Marie Curie” din Bucureşti, în perioada 16-20 mai. În urma susţinerii probei, locaşul de rugăciune a fost pictat în proporţie de 80%.

Proba teoretică, desfășurată ieri, a fost susţinută de 19 de stagiari, care au finalizat perioada de ucenicie şi stagiatură. „Examenul teoretic constă într-o serie de întrebări şi verificarea cunoştinţelor din domeniul tehnic, iconografic, plastic, al reprezentării temelor religioase, dar şi de cultură generală. Cunoştinţele lor sunt destul de profunde şi avem încrederea că prin această mişcare a artei religioase în spaţiul românesc, putem şi noi să aducem o contribuţie şi o bucurie celor care doresc să pătrundă în arta plastică religioasă. În acelaşi timp, aceasta este de fapt şi o mărturisire a credinţei. În cadrul examenului sunt evaluate atât cunoştinţele tehnice, cât şi cele teologice, deoarece o pictură realizată într-o anumită comunitate, într-un spațiu eclesial, trebuie executată cu foarte multă responsabilitate în tradiţia românească şi cea bizantină”, ne-a declarat Grigore Popes­cu-Muscel, pictor restaurator expert.

Candidaţii admişi primesc o autorizaţie tip, eliberată de Comisia de pictură bisericească, pentru practicarea profesiei conform categoriei acordate, care le conferă dreptul de a lucra în unităţile de cult din Patriarhia Română. „În ceea ce priveşte examinarea cunoştinţelor teologice, vom urmări în ce măsură candidaţii cunosc teologia icoanei în general, cum cunosc ei erminia picturii bisericești şi care este semnificaţia vieţii sfinţilor. În pictarea icoanelor şi în restaurarea picturii bisericeşti în general, pictorii trebuie nu doar să cunoască elemente artistice, tradiţionale româneşti sau ale artei bisericeşti din patrimoniul Ortodoxiei, ci să şi reflecte în operele lor spiritualitatea ortodoxă. Urmărim ca pictorii să îmbine respectarea canoanelor cu semnificaţia spirituală a icoanei, aşa încât omul de astăzi să acceadă prin intermediul icoanei la cunoaşterea învăţăturii de credinţă şi la cunoaşterea spiritualităţii ortodoxe”, ne-a spus pr. prof. dr. Ştefan Buchiu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

Sursa: ziarullumina.ro [http://ziarullumina.ro/examen-de-autorizare-a-pictorilor-bisericesti-112374.html]
Share