Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare Unită cu Vecernia în Joia Mare

17 Aprilie 2014
În Joia Mare, în toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia, când se scoate, la Proscomidie, un Sfânt Agneţ special care este sfinţit la această Liturghie şi care va fi uscat şi sfărâmat a treia zi de Paşti la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtăşanie pentru bolnavi, copii şi în situaţii speciale. Această Sfântă Împărtăşanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfântul Agneţ este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneţ înseamnă 'miel' şi el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfeşte pentru păcatele oamenilor şi pentru iertarea lor.

Ca şi Agneţul pentru Liturghia Darurilor înainte Sfinţite, se îmbibă în Sfântul Sânge după ce este prefăcut în trupul lui Hristos. Cele două elemente împreună – Trupul şi Sângele - se păstrează pe masa Sfântului Altar până în Marţea Paştilor când printr-o rânduială specială, preotul în timpul Utreniei desface Antimisul pe Sfânta Masă, îşi pregăteşte o sursă de căldură lentă şi pe un disc anume pregătit taie întreg Agneţul. După ce părticelele sunt pregătite şi uscate sunt aşezate în chivot în cutiuţe speciale şi se păstrează pe tot timpul anului. În momentul în care s-a făcut noua împărtăşanie, cea veche se pune în Potir şi se consumă de preot. Nu se păstrează mai mulţi ani.

Din acesta se împărtăşesc credincioşii care nu pot participa la Sfânta Liturghie în timpul anului bisericesc, şi anume bolnavii, fie că sunt în spitale, fie că sunt la casele lor, precum şi copiii de vârstă preşcolară care nu sunt supuşi unui regim de post la fel de aspru ca cel al oamenilor în vârstă.
Share